Szárnyas rakétákkal támadta az orosz hadiflotta az Iszlám Államot

Vágólapra másolva!
Négy manőverező robotrepülőgéppel mért csapást az orosz haditengerészet az Iszlám Állam terrorszervezet objektumaira a szíriai Palmüra közelében. 
Vágólapra másolva!

A Kalibr típusú robotrepülőgépeket az Admiral Esszen fregattról és a Krasznodár tengeralattjáróról indították, a Földközi-tenger keleti medencéjéből. A orosz védelmi minisztérium szerint

az összes cél megsemmisült.

A katonai csapás célpontjai a közlemény szerint olyan fedezékek voltak Palmürától keletre, amelyek

a Rakkából átdobott terroristák nehéz haditechnikai eszközeit és élőerejét rejtették.

Az akcióról az amerikai, a török és az izraeli vezérkart előre értesítették.

A sikeres támadásról Szergej Sojgu védelmi miniszter – mint azt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte – helyi idő szerint hétfőn késő este tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Az orosz védelmi tárca múlt szombaton arról számolt be, hogy a légierő két nappal korábban csapást mért az Iszlám Állam konvojára, amely a terrorszervezet szíriai fellegvárából, Rakkából tartott Palmüra irányába.

Az akkori közlés szerint

az orosz légicsapás végzett több mint 120 szélsőségessel, és megsemmisített 32 nehéz géppuskákkal felszerelt kisteherautót.

A RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozó minisztériumi forrás szombaton azt a magyarázatot fűzte a légicsapáshoz, hogy az Iszlám Állam megállapodott a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kötelékében harcoló kurdokkal, hogy megnyitnak számukra egy "déli folyosót", amelyen szabadon elvonulhatnak Rakkából Palmüra irányába. Az orosz légierő ezt akadályozta meg a támadással.

Az ókori romjairól nevezetes Palmürát az Iszlám Állam fegyveresei először 2015 májusában foglalták el, a sivatagi településen számos műemléket megsemmisítettek, és tömeges kivégzéseket hajtottak végre az ottani amfiteátrumban. Tavaly márciusban orosz légi támogatással elűzték őket, de az iszlamisták decemberben ismét bevették a várost. Idén márciusban azonban a szíriai hadsereg újból visszafoglalta Palmürát.