A bíróság felmentette a húguk meggyilkolásában bűnrészességgel vádolt testvérpárt

Vágólapra másolva!
Egy törökbíróság felmentett minden vád alól egy török testvérpárt a több mint 12 évvel ezelőtt meggyilkolt török-német Hatun Sürücü ügyében. Az akkor 23 éves Sürücüt egy berlini buszmegállóban saját öccse lőtt le a "család becsületének helyreállítása" érdekében.
Vágólapra másolva!

A 2005-ben történt gyilkossági ügy nagy felháborodást keltett Németországban. A súlyos bűncselekmények tárgyalásában illetékes

isztambuli törvényszék szerint a 36 és 38 éves vádlottak esetében nem lehetett bizonyítani azt, hogy bűnrészesek lettek volna húguk meggyilkolásában.

A lányt arra kényszerítették, hogy férjhez menjen saját unokatestvéréhez

Hatun Sürücü szunnita kurdok gyermekeként Németországban nőtt fel, de 16 éves korában arra kényszerítették, hogy Törökországban férjhez menjen egyik unokatestvéréhez, akitől várandós lett. Sürücü azonban elhagyta Törökországban élő férjét, visszaköltözött Berlinbe, ahol 1999 májusában megszülte gyermekét. Később Berlinben élő a családjától is elköltözött, elektroműszerész szakmát tanult, s nem hordott többé fejkendőt.

A gyilkosságot elkövető fiatalabb testvért, miután letöltötte egy németországi fiatalkorúak börtönében kilenc és fél éves büntetését időközben kitoloncolták Törökországba. A fivérei ellen folytatott eljárásban azt vallotta, hogy egyedül követte el tettét.

Becsületbeli gyilkosság lehetett

A török ügyészség azzal gyanúsította az idősebb testvérpárt, hogy 2005-ben ők bízták meg öccsüket Sürücü meggyilkolásával, mert a család úgy vélte, hogy a lány nem igazi muzulmánként viselkedett.

Az idősebb testvérek célja - az ügyészség szerint - úgynevezett becsületbeli gyilkosság lehetett, amikor egy egész család érzi úgy, hogy valamelyik nőtagja radikálisan szakított a hagyományos erkölcsi renddel, s ezért életével kell fizetnie.

Az egyik vádlottat a török ügyészség emellett azzal gyanúsította, hogy ő szerezte meg a gyilkosságnál használt fegyvert. A testvérek ellen életfogytiglani szabadságvesztést követelt a vádképviselet.

A bíróság közölte:

nem találtak elegendő egyértelmű és hihető bizonyítékot

a két idősebb testvér bűnrészességére. A 38 éves vádlottat emellett felmentették az illegális fegyvertartás vádpontja alól is.