Dél-Korea elnöke nem tudott az újabb rakétaindító állásokról

Feszültség a Koreai-félszigeten - THAAD
Golfpályából rakétabázis
Vágólapra másolva!
Mun Dzse In dél-koreai elnök kedden különvizsgálatot rendelt el négy, kormányzati engedély nélkül, titokban az országba szállított amerikai rakétaindító állás ügyében - közölte a dél-koreai elnöki palota.
Vágólapra másolva!

Az elnök személyesen felhívta Han Min Ku védelmi minisztert, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a négy rakétaindító állást titokban, engedély nélkül hozták Dél-Koreába - mondta el Jun Jung Csan, Mun sajtótitkára. Han megerősítette az információkat, és jelezte, hogy tudott a dologról.

Sem a kormány, sem az elnök nem tudta

Korábban két amerikai rakétaindító állást telepítettek Dél-Koreába Szöul tudtával és engedélyével a THAAD rakétavédelmi rendszer részeként. A dél-koreai védelmi minisztérium múlt heti jelentésében nem hozta az új kormány tudomására, hogy

a THAAD-rendszer újabb elemei érkeztek az országba

- folytatta Jun. A problémát az elnöki palota polgári ügyekkel foglalkozó titkára és a nemzetbiztonsági hivatal vezetője fogja vizsgálni - tette hozzá. A sajtótitkár szerint a vizsgálat azt is megpróbálja kideríteni, hogy ki adott engedélyt az újabb amerikai fegyverek titkos telepítésére, és miért nem értesítették róla az új kormányt és a közvéleményt.

Golfpályából rakétabázis Forrás: MTI/AP/Yonhap/Kim Dzsun Peon

A hónap elején telepítették

Az új dél-koreai elnök kritikusan viszonyul az amerikai rakétavédelmi rendszerhez, amelyet május elején állítottak hadrendbe Észak-Cshuncshon tartomány Cshongdzsu nevű településén. Mun korábban jelezte: úgy véli, hogy az előző kormánynak meg kellett volna szereznie a parlament támogatását egy ilyen jelentőségű döntéshez.

Kína is dühös

A THAAD célja kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítése a röppálya végén. Washington és Szöul tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről, ami nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is feldühítette, mert Peking a saját biztonságát érő fenyegetésnek tekinti a rakétarendszer nagy hatótávolságú radarjait, amelyek hatósugara Kína területét is eléri.