Franciaország és Oroszország kész együttműködni a szíriai válság megoldása érdelében

MACRON, Emmanuel; PUTYIN, Vlagyimir
Versailles, 2017. május 29. Emmanuel Macron francia (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök közös sajtóértekezlete a versailles-i kastélyban 2017. május 29-én. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)
Vágólapra másolva!
Franciaország kész közös megoldást keresni a szíriai, ukrajnai, észak-koreai válságra és a terrorizmus ellen - jelentette ki hétfőn Versailles-ban Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután tárgyalt vendéglátójával, Emmanuel Macron francia államfővel.
Vágólapra másolva!

A két elnök közös sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy őszinte véleménycserét folytatott Putyinnal, a felek véleménykülönbségüket hangoztatták több kérdéssel kapcsolatban.

Készek a szorosabb együttműködésre

A francia elnök hangsúlyozta országa készségét a szorosabb együttműködésre a szíriai válság megoldásában, mindenekelőtt a terrorizmus elleni harcban.

Putyin közölte, hogy francia kollégája hivatalos küldöttségek cseréjét javasolta ennek érdekében.

A francia elnök leszögezte:" bármilyen vegyi fegyver szíriai bevetésére Franciaország azonnal megtorló intézkedésekkel fog válaszolni, amennyiben érintett".

Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ukrajnával kapcsolatban Macron kijelentette, hogy mielőbbi találkozót szeretne a kérdésben a "normandiai négyek" (Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország)formátumban.

- mondta Macron. Szükségesnek nevezte, hogy a normandiai fórum valamennyi résztvevője hozzáférjen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet részletes jelentéséhez.

Putyin kijelentette, hogy Moszkva nem avatkozott be a franciaországi kampányba, de védelmébe vette márciusi moszkvai találkozóját Macron riválisával, Marine Le Pennel. A szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetőjéről Putyin megjegyezte:

- mondta az orosz elnök.

Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy állandó éberséggel fogja követni az emberi jogok oroszországi és csecsenföldi tiszteletben tartását. Mint mondta,

ígéretet kapott Vlagyimir Putyintól arra, hogy feltárják a teljes igazságot a csecsenföldi homoszexuálisok elleni megtorlások ügyében.

Vlagyimir Putyin I. Péter orosz cár párizsi látogatásának 300. évfordulója alkalmából utazott a francia fővárosba. A két elnök a tárgyalások után megnyitotta a Nagy Péter, egy franciaországi cár című kiállítást a versailles-i Nagy Trianon palotában. Az 1717. májusi-júniusi látogatást tekintik a francia-orosz diplomáciai kapcsolatok felvételének.