Ostromot indított a jemeni hadsereg

Vágólapra másolva!
A jemeni hadsereg megindította a síita húszi felkelők kezén lévő köztársasági palota ostromát Taizz városában - közölte hétfőn az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.
Vágólapra másolva!

Két napja sikerült elérni az épület nyugati bejáratát

Értesülések szerint a katonáknak és a velük szövetséges fegyveres csoportoknak két napja sikerült kemény harcok árán elérniük a kormányzati épület nyugati bejáratát.

A kormányerők azóta tűz alatt tartják a lázadóknak a létesítmény területén kialakított állásait.

Egyelőre nem tudni, hogy az ostromban részt vesznek-e a Szaúd-Arábia vezette koalíció egységei.

A hadseregnek sikerült elfoglalnia a Központi Bank épületét

Az al-Arabíja úgy tudja, hogy a kormányerők, illetve síita lázadók között megosztott városban a hadseregnek sikerült elfoglalnia a palota közelében lévő jemeni Központi Bank épületét és ezzel megközelítenie a felkelők egyik támaszpontját.

A harcokban legalább 18 húszi lázadó vesztette életét és tucatnyian sebesültek meg. A kormányerők veszteségeiről egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

2014 szeptember óta tart a harc

Az Arab-félsziget déli csücskén fekvő országban Abed-Rabbó Manszúr Hádi szunnita elnök erői 2014 szeptembere óta harcolnak a síita húszi felkelőkkel és az Ali Abdullah Száleh előző államfőt támogató milíciákkal. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a kormányt, a síita felkelőket pedig Irán támogatja.

A háborúban több mint 10 ezren vesztették életüket, és több mint 42 ezren sebesültek meg.

Az ENSZ eddigi közvetítő kísérletei és hét tűzszünet is mind kudarcba fulladt.