Lebontottak egy illegálisan épített mecsetet Szerbiában

mecset, iszlám, Franciaország
People pray in the Yahya mosquee on July 29, 2016 in the Normandy city of Saint-Etienne-du-Rouvray, western France, where French priest Jacques Hamel was killed on July 26 in the church during a hostage-taking claimed by Islamic State group. France's prime minister said on July 29 he would consider a temporary ban on foreign financing of mosques, urging a "new model" for relations with Islam after a spate of jihadist attacks. Manuel Valls, under fire for perceived security lapses around the attacks, also admitted a "failure" in the fact that one of the jihadists who stormed a church and killed a priest on July 26 had been released with an electronic tag pending trial. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
Vágólapra másolva!
Lebontottak egy illegálisan épített mecsetet Belgrád külvárosában, Zimonyban (Zemun) péntekre virradóra a szerb hatóságok. A lépés a helyi muszlimok tiltakozását váltotta ki, a belgrádi városvezetés szerint viszont a törvényesen jártak el.
Vágólapra másolva!

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a zimonyi mecsetet három évvel ezelőtt annak ellenére kezdték felhúzni, hogy az építésügyi hivatal erre nem adott engedélyt. Az illegális épületet bontása már korábban megkezdődött a szerb főváros területén, a mecsetre most került sor.

A bontást csütörtökre tervezték, akkor viszont a főleg Koszovóból menekült roma és askáli muszlimok tiltakozása miatt elhalasztották, és csak pénteken hajnalban kezdték el, miután a rendőrség biztosította a terepet. A városvezetés egy tagja, Goran Vesic a sajtónak elmondta,

az illegális építményt a törvénnyel összhangban bontották le, de készek arra, hogy a muszlim közösség tagjaival a megoldási lehetőségekről tárgyaljanak.

Az építésügyi minisztérium szerint mindenkire egyaránt érvényesek az építési engedélyek beszerzésére vonatkozó jogszabályok. Ezen felül a minisztérium arra kérte az önkormányzatokat, hogy rendszeresen ellenőrizzék, minden épület rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel, és ha nem, akkor lépjenek fel az illegális építkezésekkel szemben.

Főleg egykori menekültek tiltakoztak Forrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Husein Musli

Muhamed Jusufspahic belgrádi mufti felháborodásának adott hangot, hogy

a bontást egy nappal a mohamedán szent böjti hónap, a ramadán kezdete előtt hajtották végre. Azt is elmondta, hogy az utóbbi 50 évben a muszlim közösség egyetlen építési engedélyt sem kapott meg, amelyet vallási építmények felhúzására kért.

Muhamed Jusufspahic azt is mondta, hogy találkozót kért Aleksandar Vucic kormányfőtől és leendő államfőtől, hogy választ kapjon a kérdéseire. Szerinte a muszlimok ellen valamiféle háborús tervet hajtanak végre.

A hétmilliós Szerbia lakosságának

három százaléka muzulmán vallású, az 1,6 millió lakosú Belgrádban pedig valamivel több mint húszezer muszlim él.

A nyugat-balkáni ország területén a hivatalos adatok szerint több mint 190 mecset található, a legtöbb - körülbelül 120 - a Montenegró és Szerbia határán fekvő Szandzsákban, további 60 pedig Dél-Szerbiában. Egy-egy mecset található egyebek mellett Belgrádban, Nisben, Szabadkán és Szabácson (Sabac).