Keresztényekre támadtak Egyiptomban, sok gyerek meghalt

keresztény koptok, Egyiptom, merénylet
El-Míneja tartomány, 2017. május 26. El-Míneja tartomány sajtószolgálata által közreadott képen letakart holttestek hevernek a dél-egyiptomi tartományban 2017. május 26-án, miután fegyveresek tüzet nyitottak a Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz tartó keresztény zarándokok járműveire. A merényletben huszonhatan életüket vesztették, huszonöten megsebesültek. A támadók elmenekültek. (MTI/AP)
Vágólapra másolva!
A kopt keresztények elleni fegyveres támadásban 26-an meghaltak, 25-en pedig megsebesültek. A halottak között sok a gyerek.
Vágólapra másolva!

A Felső-Egyiptomba vezető úton, egy sivatagos területen támadták meg a

zarándokokat szállító két buszt.

A kopt keresztények a ramadán előtti napon a Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz tartottak, amikor 8-10 maszkos, egyenruhás automata fegyverrel tüzet nyitottak rájuk. Az egyik buszban 40 gyerek utazott, a másikban csak felnőttek voltak.

El-Míneja tartomány sajtószolgálata által közreadott képen letakart holttestek hevernek a dél-egyiptomi tartományban Forrás: MTI/AP/El-Míneja tartomány saj/-------------------

Az al-Ahram arab hírportál az egyházra hivatkozva azt közölte, a

halottak többsége gyerek.

A támadók, akik egy belügyi szóvivő szerint három terepjáróval érkeztek, elmenekültek - közölte el-Míneja tartomány kormányzója.

A fegyveresek ellen hajtóvadászat indult.

Egyelőre egy szervezet sem vállalta magára a merényletet.

Hitvalló Szent Sámuel kolostora Kairótól több mint 200 kilométerre, délre Forrás: MTI/EPA/-------------------

Kik azok a kopt keresztények?

A kopt ortodox egyház Egyiptom legnagyobb keresztény egyháza, akik a nyugati keresztényektől és az ortodoxoktól eltérően értelmezik Krisztus természetét és személyét. A külön egyházzá vált kopt keresztények azt kutatják, Jézus milyen kapcsolatban állhatott Istennel, illetve mi volt a szerepe Megváltóként.

Rendszeresek a koptok elleni támadások

Egyiptomban virágvasárnap két keresztény templomnál az Iszlám Állam terrorszervezet követett el merényletet, ahol 43 ember halt meg, több mint százan pedig megsérültek. Tavaly december óta 65-en haltak meg pokolgépes merényletben Kairóban, Alexandriában és Tantában.

Ahmed et-Tajjebbel, a kairói al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja szerint a dzsihadisták azért támadnak kisebbségekre, hogy viszályt szítsanak az országban.

Az egyiptomi igazságügyi szervek a múlt héten jelentették be, hogy 48 embert állítottak bíróság elé, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt a három kopt templom elleni merénylethez.