Tízezer fegyveres lepte el a 11 ezer lakosú várost

summit Horizontal
Behajtás csak engedéllyel
Vágólapra másolva!
Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készült a szicíliai Taormina a világ iparilag fejlett országait tömörítő G7-csoport ma kezdődő csúcstalálkozójára. A kétnapos tanácskozás fő témája a biztonság, a gazdasági fenntarthatóság és az innováció lesz.
Vágólapra másolva!

Taormina területére csütörtök reggel óta még az itt lakók is kizárólag engedéllyel tudnak bejutni akár gépjárművel, akár gyalog. Hét biztonsági kapun lehet belépni a városba fémdetektoros ellenőrzést követően. Taorminában néhány napra még a gyerekek is fényképes belépőkártyát kaptak, amelyet jól láthatóan, a nyakukban lógatva kell viselniük. A hatóságok összesen

32 ezer belépési engedélyt adtak ki,

beleértve a lakosságot, a küldötteket és az újságírókat.

Behajtás csak engedéllyel Forrás: AFP/Giovanni Isolino

Minden lakóra jut egy őr

A sziget keleti partján, valamivel több mint 11 ezer lakosú szicíliai város valóságos katonai erőddé változott: tízezer olasz rendőr, csendőr és a fegyveres erők katonái szolgálnak Taormina utcáin.

Elő-csúcsok

Az 1975-ben alakult G7-csoportnak Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Olaszország, továbbá az 1986-ban csatlakozott Kanada a tagja. A találkozókon szokás szerint részt vesznek az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank, az OECD és az EU képviselői is. Jelenleg Olaszország a csoport soros elnöke: Taorminába a G7-ek állam- és kormányfőit várják, miután az utóbbi hónapokban többek között már a külügyi, belügyi, pénzügyi, ipari és kulturális tárcák vezetői is csúcstalálkozókat tartottak különböző olaszországi helyszínen.

Szűk utcák

Az amerikai elnök és delegációjának szállása a taorminai Grand Hotel Timeo szálloda egyik szárnya lesz, amelyet az egyedüli USA küldöttség teljesen elfoglal. Komoly logisztikai problémát jelentett a szervezők számára, hogy az amerikai elnök 70 gépjárműből álló konvoja be tudjon hajtani a szicíliai város szűk utcáira. "Nem lesz könnyű találkozó"- jelentette ki a házigazda Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök.

A strandokon jet ski-re is szállnak a rendőrök Forrás: AFP/NurPhoto/Matteo Ciambelli

Az ActionAid nem kormányzati humanitárius szervezet hangsúlyozta, hogy a világ vezető államainak nem szabad "elhalasztania a lehetőséget, hogy valóban konkrét és hasznos döntéseket hozzanak". A szervezet stratégiát szorgalmazott a migráció jelenségének és a migránsok befogadásának megoldására, a szegénység és egyenlőtlenségek megszüntetésére, az élelmiszerbiztonság és a gazdasági igazságosság megteremtésére, nem feledkezve meg a nők védelméről sem.