Ötven napja tüntetnek Venezuelában

MADURO MOROS, Nicolás
Caracas, 2017. május 21. Tüntetők autógumikat gyújtanak fel a Nicolás Maduro venezuelai elnök szocialista kormánya elleni tiltakozáson Caracasban 2017. május 20-án. Az ötvenedik napja kezdődött kormányellenes tüntetéseken a rendfenntartók és a tüntetők közötti összecsapásokban eddig legkevesebb 47-en vesztették életüket. (MTI/EPA/Cristian Hernandez)
Vágólapra másolva!
Az ellenzék bojkottálná a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, mert szerintük Nicolás Maduro a segítségükkel akar diktatúrát kiépíteni.
Vágólapra másolva!

Henrique Capriles ellenzéki vezető szerint a venezuelai elnök nyílt diktatúrának alapozna meg azzal, ha a most alakuló alkotmányozó nemzetgyűlésbe saját bizalmasait ültetné.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés

540, egyébként párton kívüli tagját

júliusban választanák meg. 364 képviselőről a helyi tanácsok, a többiekről pedig társadalmi szervezetek dönthetnek.

Tüntetők autógumikat gyújtanak fel a Nicolás Maduro venezuelai elnök szocialista kormánya elleni tiltakozáson Caracasban május 20-án Forrás: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernandez

Az olajárak zuhanása miatt Venezuela súlyos gazdasági válsággal és inflációval küzd. A legalapvetőbb árucikkek is hiányoznak a boltokban, kevés az élelmiszer, a gyógyszer, és 30 százalékkal több gyerek hal meg, mint korábban.

Országszerte tüntetnek a tarthatatlan állapotok miatt az új választások óta. Eddig legalább 55-en meghaltak, 2000 embert pedig elfogtak a rendőrök.