Líbiában járt a terrorista, három társa őrizetben

Terror, Manchester, robbantás, razzia
MANCHESTER, UNITED KINGDOM - MAY 23: British police guard the entrance to the Manchester Arena stadium in Manchester, United Kingdom on May 23, 2017. A large explosion was reported earlier in the evening and British police confirmed that at least 19 killed and many other wounded at American singer Ariana Grande concert at Manchester Arena. UK officials treating Manchester Arena explosion as ‘possible terrorist incident’ Lindsey Parnaby / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Változatlanul razziák vannak Manchester déli részén, ahol a másfél nappal ezelőtti terrortámadás elkövetője, Salman Abedi élt. A városi rendőrség megerősítette, hogy három embert őrizetbe vettek a merénylettel összefüggésben. Kiderült, hogy Abedi nemcsak líbiai származású, de egyenesen Líbiából érkezett vissza Manchesterbe, napokkal a merénylet előtt.  
Vágólapra másolva!

Letartóztatások történtek ma délelőtt Manchester déli részén – erősítette meg a helyi rendőrség. Három férfit vettek őrizetbe, akiknek közük lehet a hétfő esti terrortámadáshoz. Az akcióban a terroristán kívül 22-en haltak meg, egyes hírek szerint 59-en megsérültek, máshol közel 120 sebesültről írnak.

A mostani letartóztatások ugyanabban a negyedben történtek, ahol tegnap is elkaptak egy fiatal férfit. Így már összesen négyen vannak őrizetben, de hogy nekik milyen szerepük lehetett az öngyilkos robbantásban, az egyelőre még tisztázatlan. A brit belügyminiszter, Amber Rudd mindenesetre arról számolt be, hogy a feltételezés szerint ez a csoport együtt tervelte ki az akciót, Abedi nem magányos farkasként követte el a tettét.

Közben az is kiderült, hogy Salman Abedi a Salford Business Schoolra járt két éven át, ahol menedzsmenttanulmányokat folytatott. A hallgatói viszonya 2016-ban megszűnt. Egy barátja arról beszélt a Timesnak, hogy

a 22 éves fiú három héttel ezelőtt Líbiába utazott, ahonnan csak néhány napja érkezett vissza Angliába.

A brit hatóságok szerda reggel megerősítették ezt az információt. Abedi családja eleve Líbiából érkezett a szigetországba még a '90-es évek elején. Érdekes kommentárt fűzött a francia belügyminiszter is a fejleményekhez, Gérard Collomb szerint Abedi Líbiából Szíriába utazott át, ahol radikalizálódott. Ugyanakkor arra nincs bizonyíték, hogy részt vett-e valamelyik dzsihádista szervezet kiképzőtáborában, az viszont tény, hogy Líbiában az ISIS mellett az al-Kaida is jelen van.

Szálak az Iszlám Államhoz

Az ISIS már tegnap a nevére vette merényletet, ugyanakkor a titkosszolgálatok birtokában nincs olyan adat, vagy legalábbis nem számoltak be ilyenről, amely bizonyítaná a kalifátus szerepét. Salman Abedi ugyanakkor ismert volt a rendőrség előtt, és olyan hírek is megjelentek, hogy a fiatal férfi kapcsolatban állt Raphael Hosteyvel, iszlám hitszónokkal. A Mirror azt írja, hogy a 24 éves Hostey százakat vett rá arra, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez. A hitszónok 2016 májusában vesztette életét egy dróntámadásban Szíriában.