Öten haltak meg a Mount Everesten idén

(FILES) In this file picture taken on April 20, 2015, a Nepalese porter carries a load as he walks on a path way below some of the highest peaks on as earth Mount Everest (L) towers all else deep and high into the Kumbh region of northeastern Nepal. The w
Visszafelé mozdult a Mount Everest
Vágólapra másolva!
Egy amerikai, egy ausztrál és egy szlovák hegymászó vasárnap halt meg a világ legmagasabb hegyén, egy indiait pedig még eltűntként keresnek. Rajtuk kívül egy svájci hegymászó még a múlt hónapban, edzés közben halt meg. Több nő viszont rekordot döntött.
Vágólapra másolva!

A szlovák alpinista a visszafelé tartó úton betegedett meg, s bár a serpák segítségével még lejutott a 4-es táborba, az életét már nem tudták megmenteni.

Az 54 éves ausztrál hegymászó a tibeti oldalon akart feljutni a csúcsig, de magassági betegség tört ki rajta, ebbe pedig nem sokkal később belehalt.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Az amerikai hegymászót 8400 méteren holtan találták, de nem tudják, hogy felfelé vagy lefelé jött-e a hegyről. Az indiai a hegyről lefelé lett rosszul, nem sikerült eljutni a táborig.

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal a tavaszi szezonra

371 mászási engedélyt adott ki,

ami rekordnak számít. Idén azért érkezik sok hegymászó a Mount Everestre, mert sem 2014-ben, sem 2015-ben nem tudták megmászni a csúcsot természeti csapások miatt.

Az idei szezonban eddig 120-an hódították meg a világ legmagasabb hegyét nepáli oldalról. Tavaly

443 ember mászta meg

a Mount Everestet.

Sok nő kerekedett útnak a szezonban: egy indiai nő kétszer mászta meg a hegyet, egy nepáli nő pedig nyolcadik alkalommal ért fel, ami rekordnak számít a nők között.