Székelyföldön szűrővizsgálatokat végeznek önkéntes orvosok

2017.05.19. 11:12

Több mint ötezer szűrővizsgálatot és kezelést végeztek Székelyföldön a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az NGYSZ önkéntes orvosai . A Hargita megyei orvosokkal, szakszemélyzettel és a megye vezetőivel folytatott csütörtök esti megbeszélésükön sz együttműködésük bővítéséről állapodtak meg - mesélte Edvi Péter, az NGYSZ alapító elnöke.

Terápiás medencét kap a rehabilitációs központ

Többek között megegyeztek arról, hogy közösen teszik a beteg gyerekek terápiájára alkalmassá a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ medencéjét. Mivel Hargita megye önkormányzata, illetve a megyei kórház vállalta, hogy 30-35 ezer eurós beruházással elvégzi a medence gépészetének teljes felújítását, a NGYSZ magára vállalta, hogy augusztus elsejétől egy éven keresztül fedezi annak az öt helyi szakembernek a bérköltségeit, akik a medence működtetését biztosítják - magyarázta az NGYSZ alapító elnöke.

Forrás: MTI/Veres Nándor

Az orvosok évente kétszer utaznak Hargita megyébe segíteni

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat  önkéntes orvosai évente kétszer utaznak a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a beteg gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.
2016-ban a szervezet önkéntesei közel 12 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 68 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet, és 41 gyermek jutott általuk ingyenesen szemüveghez.

 

Forrás: MTI/Veres Nándor
Előző
  • 1
  • 2
Következő