Nem nyomoznak a WikiLeaks-alapító ellen

2017.05.19. 12:22

Julian Assange ellen nemi erőszak miatt indult nyomozás, de ezt a svéd ügyészség pénteken megszüntette. 

A WikiLeaks-alapító 2012 óta él Londonban Ecuador nagykövetségén, ahol menedéket keresett a svéd kiadás ellen. Viszont a brit rendőrség azt közölte: letartóztatják az alapítót, ha elhagyja a követséget. 

A Scotland Yard hangsúlyozta, hogy Assange továbbra is körözés alatt áll, mivel öt éve nem jelent meg a londoni bíróság előtt. 

A portál alapítójának ügyvédei azzal érveltek, kockázatos lenne kiadni Svédországnak Assange-t, mert félő, hogy onnan továbbadnák az USA-nak, ahol a titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene. Az ügyvédi csapat még azzal is megpróbált érvelni a korábbi londoni felsőbírósági tárgyalásokon, hogy Assange-ra az Egyesült Államokban akár halálbüntetést is kiszabhatnak.

Julian Assange, a WikiLeaks alapítójaForrás: MTI/EPA/DPA/Maurizio Gambarini

Az USA azonban özölte, Assange letartóztatása prioritás - írta meg a BBC. Többek között azért, mert becslések szerint 500 ezer bizalmas amerikai táviratot szivárogtatott ki a sajtónak. Mind közül talán legfontosabbak voltak az amerikai elnökválasztás előtt meglebegtetett Clinton-emailek, melyekbe az elnökjelölt belebukott. 

A WikiLeaks-re a CIA ellenséges hírszerző szolgálatként tekint, amelyet a háttérből Oroszország támogat.