Megdöbbentően népszerűtlen az új francia elnök

2017.05.19. 17:35

Miután Emmanuel Macron bejelentette a hét elején, hogy az egykori szocialista, most jobbközép Edouard Philippe lesz a miniszterelnök, az Elabe közvéleménykutató-intézet elkészítette az első felmérését az új elnökről. A végeredmény még azokat is megdöbbentette, akik eleve nem kedvelik Macront.

A Les Echos és a Radio classique megrendelésére készített felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezettek kevesebb, mint a fele, mindössze 45%-a gondolkodik pozitívan Macronról.

Emmanuel MacronForrás: MTI/EPA/Reuters pool/Philippe Wojazer

Az elmúlt évtizedekben mindig megmérték az új elnök népszerűségét 10 nappal megválasztása után. 1958 óta megközelítőleg nem volt ilyen magas az új elnök elutasítottsága. 2012-ben a nagyon kis különbséggel megválasztott Francois Hollande népszerűsége is 58% volt ugyanebben az időszakban. Nicolas Sarkozyé 2007-ben 59%, annak ellenére hogy Sarkozyit már azonnal támadta az újságok egy része. Chirac 61%-os népszerűségi mutatóval kezdett 1995-ben.

Az új miniszterelnök – minden túlzás nélkül – egészen szélsőségesen népszerűtlen. A megkérdezettek alig 36%-a támogatja. Öt évvel ezelőtt Ayrault, az előző miniszterelnök kedveltsége 56% volt.

Edouard PhillipeForrás: AFP/NurPhoto/Julien Mattia

Az első felmérések alapján nem tűnik sikeresnek Macron trükkje, hogy egy-két nem különösebben tekintélyes jobbközép politikussal megerősített baloldali kormánya majd minden oldalnak tetszeni fog, és sikerrel hiteti el, hogy ő abszolút középen áll. Mivel rosszabbul indult, mint az V. köztársaság eddigi legnépszerűtlenebb elnöke, a szocialista Francois Hollande, nem merészség feltételezni, hogy Macron még elődjénél is népszerűtlenebb lesz. Macron egyébként éppen Hollande bukott kormányában volt gazdasági miniszter, aztán kilépett a kormányból, és centrista jelöltként megnyerte a választásokat.