Nem utazhat az USA-ba nyolc venezuelai legfelsőbb bíró

2017.05.19. 07:50

Nemzetközi szinten is óriási felháborodást keltett, amikor néhány hete a venezuelai legfelsőbb bíróság minden jogkörétől megfosztotta a dél-amerikai állam ellenzéki többségű parlamentjét.

Bár az intézkedést azóta a bíróság visszavonta, az USA szerint ezzela népszerűtlen Nicolás Maduro venezuelai szocialista elnök kormányát akarták gyengíteni.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter azt mondta, a szankciókra a venezuelaiak védelme érdekében volt szükség, ezért az USA büntetőintézkedéseket rendelt el a venezuelai legfelsőbb bíróság nyolc tagja, köztük a testület elnöke ellen. Ez azt jelenti, hogy nem utazhatnak az Egyesült Államokba, és nem is kereskedhetnek amerikaiakkal.

Tüntetők a Nicolás Maduro venezuelai elnök és szocialista kormánya elleni tiltakozáson CaracasbanForrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutierrez

Venezuela április óta belső harcoktól hangos, az aktivisták és a rendőrök többször is összecsaptak a Maduro elnök elleni demonstrációkon.

Az El Nacional legutóbb arról írt, az egyik nyugat-venezuelai város kormányellenes tüntetésén meghalt egy 24 éves orvostanhallgató, a fővárosban pedig 55-en megsérültek. Április óta közel 50-en haltak meg.