Elnököt választ Irán

Vágólapra másolva!
Hatvanháromezer szavazóhelyiségben 56 millió szavazó adhatja le voksát.
Vágólapra másolva!

Elnökválasztás kezdődött péntek reggel Iránban. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője magas részvételre szólította fel a választópolgárokat - jelentette az állami televízió.

Az államfőválasztás két fő esélyese a hivatalban levő Haszan Róháni és a klérus körében nagy befolyással rendelkező, keményvonalas konzervatívként számon tartott Ebráhim Raiszi.

Elemzők szerint a választás egyik tétje az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött bécsi megállapodás sorsa, illetve hogy a perzsa állam a Róháni által megkezdett reformfolyamat,

a nyugati nyitás útján marad-e, vagy pedig ismét bezárkózik.

Az iráni elnökválasztások történetéből kiindulva jók Róháni esélyei, ugyanis 1981 óta a második négyéves ciklusára pályázó, hivatalban levő elnök még egyszer sem veszített választást. Róháni a választási kampányban azt hangoztatta, hogy ellenfelei szabotálni akarják az atomalkut, és újra be akarják csukni a Nyugat irányába nyitott kapukat. Az elnök szerint arról kell dönteni a választóknak, hogy nyitottságot vagy újabb elszigetelődést szeretnének.

A politikai tapasztalattal ugyan nem rendelkező Ebráhim Raiszi volt teheráni főügyészről azonban azt tartják, hogy közel áll a legfőbb vallási és politikai vezetőhöz, Ali Hameneihez, sőt egyes vélemények szerint akár Hamenei utódja is lehet majd.

Politikai elemzők, illetve közvélemény-kutatási előrejelzések szerint Haszan Róháni kaphatja a legtöbb szavazatot május 19-én, de a győzelemhez szükséges többséget - a voksok legalább 50 százalékát - valószínűleg nem tudja majd megszerezni. Emiatt második fordulót tarthatnak az első két helyen végzett jelölt részvételével május 26-án.