Fegyveresek támadták meg az afganisztáni állami tévé épületét

Vágólapra másolva!
Fegyveresek támadták meg szerdán az állami tévé épületét Afganisztán keleti részén, Nangarhar tartomány székhelyén, Dzsalálábádban, és összecsaptak a biztonsági erőkkel.
Vágólapra másolva!

Az RTA állami televízió épülete a nangarhari kormányzó hivatalával és a rendőrség székházával szemben van.

Attaulláh Hugjáni, a kormányzó szóvivője azt mondta, még nem tudni, kik a támadók, és mi a céljuk.

Tudomása szerint legalább hárman támadtak, ketten közülük felrobbantották magukat.

Szohráb Kaderi, a tartományi tanács tagja azt mondta, hogy a támadók személyautón érkeztek a tévé épületének kapujához.

A kocsiból négyen szálltak ki, és azonnal lövöldözni kezdtek.

Egyikük behatolt a székházba. Mások a környező épületeknél helyezkedtek lőállásba, és folyamatosan tűz alatt tartották a biztonsági erőket.

Afgán újságírók szerint a támadásban öngyilkos merénylők is részt vettek. Kaderi elmondásából ugyanakkor az derült ki, hogy a fegyveresek kézigránátokat használtak.

Nangarhar tartomány határos Pakisztánnal. A területen van az április végi tavaszi offenzívát indító tálibok bázisa, de ez a hátországa az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek is Afganisztánban.

Az elmúlt időben az afgán kormányerők, az amerikai szövetségesek támogatásával, több hadműveletet indítottak az Iszlám Állam ellen, és ezek során három embert vesztettek.

Az amerikai hadsereg április elején a tartomány Acsin körzetében bevetette legpusztítóbb erejű nem nukleáris bombáját, amelynek robbanásában 96 szélsőséges halt meg.