A baloldal uralja az új francia kormányt, bár nem ezt ígérte az elnök

MACRON, Emmanuel
Párizs, 2017. május 7. Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter integet támogatóinak a párizsi Louvre múzeumnál 2017. május 7-én, miután győzött a francia elnökválasztás második fordulójában. (MTI/AP/Thibault Camus)
Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron miniszterelnöke, az egykori szocialista, most Le Havre-i jobbközép polgármester, Edouard Philippe csak egy nap késéssel tudta megnevezni kormányát. Nyilván rengeteg vita volt körülötte, és a névsort látva ez nem is csoda.
Vágólapra másolva!

A Franciaországban hagyományosan legfontosabb miniszteri posztot egy kipróbált szocialista, Gérard Collomb lyoni polgármester kapta. Ez több, mint jelzésértékű. Macron, aki bukott szocialista gazdasági miniszterből lett úgymond centrista elnök, egyre inkább megmutatja valódi arcát. Nehéz egy olyan kormányt centristának tartani, amiben Collomb a belügyminiszter.

Emmanuel Macron Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

A kormány egyébként tele van szocialistákkal, a külügyminiszter is egy volt baloldali miniszter, ráadásul Francois Hollande kormányából. A védelmi miniszternő pedig egy liberális politikus, aki Daniel Cohn-Bendittel alakított korábban közös európai csoportot. A mezőgazdasági miniszter és a tengerentúli ügyekkel foglalkozó miniszter egyenesen radikális baloldali, kis túlzással kommunista politikus lett.

Edouard Philippe Forrás: AFP/Charly Triballeau

Bekerült a kormányba Francois Bayrou is, ő az, aki gyakorlatilag minden politikai oldalt megjárt hosszú pályafutása alatt. 1982-ben még erősen jobboldali politikus volt, az utóbbi években pedig már eléggé a baloldalra tartott, a kampányban Macront támogatta.

A gazdasági miniszter ugyan egy jobbközép politikus lett, de arra azért ügyelt Macron, hogy olyat válasszon, aki kifejezetten rosszban van a jobbközép legerősebb és legtekintélyesebb politikusával, Nicolas Sarkozy-vel. Ő volt három évvel ezelőtt Sarkozy ellenfele a pártbeli elnökválasztáson, de nagyon kikapott.