Ezrek tüntetnek a tavalyi ipari katasztrófa ügyében Vietnamban

Vágólapra másolva!
Menesztettek hétfőn Vietnamban egy parlamenti képviselőt a 2016. évi ipari katasztrófa ügyében játszott szerepe miatt, miközben ezrek tüntetnek egy őrizetbe vett aktivista mellett.
Vágólapra másolva!

2016 áprilisában és májusában, miután több száz tonna döglött halat vetett partra a tenger négy vietnami tartományban. A hatóságok megállapították, hogy a tajvani tulajdonú Formosa Plastics konszernhez tartozó acélipari üzemből mérgező anyag ömlött a tengerbe.

A hétfőn menesztett parlamenti képviselő, a 60 éves Vo Kim Cu adta ki az engedélyt még 2008-ban Ha Tinh tartomány második számú vezetőjeként a Formosa Ha Tinh Steel Corporation acélgyárának megnyitására. Cut, aki később a tartomány vezetője lett, 2006 májusában választották meg a nemzetgyűlés tagjának. A képviselő egészségi okokra hivatkozva április 25-én maga kérte a felmentését, amelyről hétfőn szavazott a törvényhozás.

Az első időben agyonhallgatott ipari katasztrófa következményeit várhatóan még évekig nem heveri ki Vietnam.

A szennyezés megtizedelte a halászatra épülő Észak-Vietnam középső részének gazdaságát. A kormány ezzel indokolta a tavalyi GDP-csökkenést, miután a fogyasztók bizalmukat vesztették a többmilliárd dollár bevételt jelentő vietnami tengerihal-készítményekben.

Hétfőn tízezren tüntettek a Nghe An tartománybeli Dien Chau városban egy őrizetbe vett emberi jogi aktivista szabadon bocsátását követelve.

A 34 éves Hoang Binht, aki egyike volt azoknak, akik részt vettek a kormánynak a katasztrófára adott válaszát bírálók aznapi tüntetésén, Nghe An tartományban vették őrizetbe - közölte Nguyan Dinh Thuc lelkész. A férfit "a demokratikus szabadságjogokkal való visszaéléssel" és "hivatalos személyek feladatuk ellátásában való akadályozásával" vádolják - írta a Tuoi Tre című újság.

A Formosa eddig 500 millió dollárt fizetett a vietnami kormánynak azok kárpótlására, akik a katasztrófa következtében elveszítették a megélhetésüket, de a tüntetők szerint ez a pénz nem elegendő.

A kommunista társadalmi berendezkedésű Vietnamban törvény tiltja a tüntetéseket.

Januárban Nguyen Van Hoa bloggert vették őrizetbe "demokratikus jogokkal való visszaélés" címén, amiért írt a Formosa okozta katasztrófáról.