Újabb ebolás esetet jelentettek a Kongóban

Vágólapra másolva!
Újabb ebolás esetet jelentettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban - közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ez a második, amióta a betegség nemrég újból felbukkant az országban.
Vágólapra másolva!

A hatóságok eddig 19 ebolagyanús esetet észleltek. Hárman már meghaltak, két ember esetében a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy az ebola vírusával fertőződtek meg - közölte a WHO egyik szóvivője.

Az első esetet a múlt hét végén Bas-Uele tartományban jelezték, az ország északkeleti részéből.

Az egészségügyi világszervezet szerint az ebolás és ebolagyanús esetek egyelőre csak egy távoli faluban jelentkeztek, ezért

még nem indokolt komolyabb utazási korlátozásokat életbe léptetni.

A kontinensen kitörő betegségeket megfigyelő Afrikai Betegségfelügyeleti és -megelőzési Központ már üzembe helyezte sürgősségi operatív központjait annak érdekében, hogy figyelemmel kísérje a kongói eseményeket.

A közép-afrikai országban eddig hétszer tört ki ebolajárvány azóta, hogy a vírust 1976-ban felfedezték Kongóban.

A legutolsó, 2014-es járvány során 49 ember halt meg a betegségben.

A 2014-es járvány legtöbb áldozatát Nyugat-Afrikában szedte, ahol 2014 és 2015 között több mint 11 ezer emberéletét követelte. A három, járvány által leginkább sújtott nyugat-afrikai országot, Sierra Leonét, Guineát és Libériát végül 2016-ban nyilvánította ebolamentesnek a WHO.