Lebontanák a hruscsovkákat

Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek Moszkvában a városvezetésnek az 1950-60-as években épült ötszintes panelházak lebontására vonatkozó tervei ellen. Szergej Szobjanyin polgármester lemondását követelték.
Vágólapra másolva!

A Szovjetunióban szociális lakásprogram keretében tömegesen építettek ötszintes lakótelepi házakat Nyikita Hruscsov kommunista pártvezérsége idején (1953-1964). Ezeket a legfeljebb 50 éves élettartamúra tervezett, erősen elavult épületeket a moszkvaiak róla nevezték el "hruscsovkáknak". A

több mint 13 milliós orosz fővárosban 25 millió négyzetméterre tehető a "hruscsovkák" lakásainak alapterülete és mintegy 1,6 millió ember él bennük.

Februárban Vlagyimir Putyin elnök is támogatásáról biztosította Oroszország legnagyobb szabású településrendezési tervét. Ennek keretében két éven belül,

2017-2018-ban lebontanák az elöregedett házakat, lakóikat pedig lehetőleg ugyanabban a kerületben felépülő új házakba költöztetnék.

A vasárnapi tiltakozás szónokai a moszkvaiak "deportálásának" nevezték a projektet és úgy vélekedtek, hogy azzal a politika egy "gigantikus piramisjátékot" indít el az építkezési vállalatok számára.