Azonosítatlan rakétát lőtt ki Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea egy eddig a típusát tekintve be nem azonosított ballisztikus rakétát indított helyi idő szerint vasárnap fél hat körül egy a nyugati partvidékén lévő helyszínről – közölte egy dél-koreai katonai forrás.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai vezérkar későbbi közleménye szerint a rakéta az Észak-Korea fővárosától, Phenjantól északnyugatra lévő Kuszong térségéből szállt fel, és mintegy 700 kilométert tett meg. A tokiói kormány ezt azzal az értesüléssel egészítette ki, hogy

az eszköz 30 percig repült, majd belezuhant a Japán-tengerbe.

A dél-koreai hírügynökség szerint ez sikernek tekinthető.

Az indítás helyszíne egy olyan támaszpont, ahonnan korábban közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával kísérletezett az észak-koreai hadsereg.

Dél-Koreában összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, és konzultációt kezdtek az Egyesült Államokkal az adatok pontos kiértékelése érdekében.

A japán miniszterelnök a hír hallatára azonnal tiltakozó jegyzéket adott ki.

Ez a mostani az első ilyen kísérlet két hete.

Az előző perceken belül kudarccal végződött. Észak-Korea az elmúlt két hónap alatt négy kísérletet végzett ballisztikus rakétákkal. Nyugati és dél-koreai kormányzati illetékesek véleménye szerint el is ért némi haladást a fejlesztésben.

A vasárnapi indítás volt az első, provokatívnak tekintett rakétaindítás azóta, hogy Dél-Korea új elnökét május 10-én beiktatták hivatalába.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a rakéta Oroszországtól 500 kilométerre zuhant le. Az orosz korai előrejelző rendszerek észlelték az észak-koreai ballisztikus rakétakísérletet.

A tárca közleménye szerint a rakéta kilövését közép-európai idő szerint szombat este 22 óra 30 perc körül észlelték.

Az orosz előrejelző rendszer 23 percen át követte nyomon a ballisztikus rakétát,

amíg az a Japán-tenger központi részén, mintegy 500 kilométerre Oroszország területétől lezuhant.

A rakéta röppályája jelentős távolságra volt az orosz határtól és nem jelentett veszélyt Oroszországra.

Az orosz védelmi tárca jelezte, hogy az orosz korai előrejelző rendszerek és légvédelmi erők az előzetes terveknek megfelelően folytatják harckészültségi szolgálatot.