Egyre több migránst fognak el Szlovéniában

Vágólapra másolva!
Az idő javulásával várhatóan a migránsok száma is növekedni fog az országban - írja a Dnevnik című szlovén napilap.
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt 26 határsértőt fogtak el

A koperi rendőrség szerdán, egy nap leforgása alatt 26 migránst, köztük 5 koszovóit tartóztatott fel, akik Horvátországon keresztül érkeztek az országba.

Ebben az évben csak a tengerparthoz közeli Koper körzetében 270 migráns próbált már meg illegálisan átjutni a horvát-szlovén határon,

tavaly ugyanezen időszakban az illegális határsértők száma 123 volt - közölte a helyi rendőrség.

Télen a balkáni országokban ragadt migránsok kelnek útra

A lap úgy vélte, hogy a télen a balkáni országokban rekedt migránsok indultak most útnak, és Isztrián keresztül próbálnak meg a leggyorsabban Olaszországba jutni.

Az újság szerint a szlovén kormány erőfeszítéseket tesz ugyan annak érdekében, hogy megnövelje az ország befogadóképességét és az ott menekültstátusszal rendelkező migránsokat mielőbb integrálja a társadalomba, de a lakosság részéről ellenállásba ütközik.

Civilek korábban több helyszínen is tüntettek új befogadóállomások létesítése ellen.

Már országoktól is fogadnak be migránsokat

A szlovén kormány még 2016 márciusban arról is döntött, hogy 587 migránst önként átvesz Olaszországtól és Görögországtól. Közülük eddig 172 menekültet fogadott be. A belügyminisztérium újabb 20 szíriai menekült áttelepítéséről tárgyal Törökországgal.

A belügyi tárca legfrissebb adatai szerint 2016 januárjától 1300, az Európai Unión kívüli országokból érkező, főleg afganisztáni állampolgár kért menedékjogot Szlovéniában, a hatóságok 227 kérelmet hagytak jóvá.


Tavaly márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt.

Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

Amennyiben mégis illegális határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak, vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá amennyiben kíséret nélkül érkező 14 éven aluliakról van szó.

Félmillió migráns érkezett az országba

A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában 2015 októbere óta félmillió közel-keleti migránst vettek nyilvántartásba, akiknek csak egy töredéke kért menedékjogot az országban. A török fellépés hatására a balkáni útvonalon Szlovéniába érkező migránsok száma az utóbbi időben jelentősen csökkent.