Bővül a kínai Selyemút

Vágólapra másolva!
Több mint ötven nemzetközi szállítási, energiaipari és távközlési megállapodás megkötésére lehet számítani a pekingi Egy Övezet - Egy Út Nemzetközi Együttműködési Fórumon - jelentette be Fej Cse-zsung, a kínai nemzeti fejlesztési és reformbizottság illetékese.
Vágólapra másolva!

A fórum 28 állam- és kormányfő részvételével a legrangosabb nemzetközi esemény lesz az Egy Övezet - Egy Út Kezdeményezés kereskedelmi infrastruktúra fejlesztési program 2013-as útjára indítása óta.

A rendezvényen 130 nemzet és 70 nemzetközi szervezet képviseletében magas rangú kormánytisztviselők, egyetemi oktatók, pénzügyi és média szakemberek vesznek részt, mintegy ezerötszázan.

A fórum plenáris ülését Csang Kao-li, a kínai Államtanács első elnökhelyettesének a beszéde nyitja majd meg.

Kína már több mint 50 milliárd dollárt fordított a Selyemútra

Az Egy Övezet - Egy Út Kezdeményezés kereskedelmi infrastruktúra fejlesztési program két fő részből áll, a Selyemút Gazdasági Övezet és a 21. Századi Tengeri Selyemút programokból.

A kezdeményezés a világ lakosságának hatvan százalékát felölelő és a világ termelésének egyharmadát adó régiókat foglalja magában.


Kína 2013 óta már több mint 50 milliárd dollárt fordított kereskedelmi infrastruktúra fejlesztési beruházásokra az Egy Övezet - Egy Út Kezdeményezéshez csatlakozó országokban. Az ennek keretében létrejött

56 kereskedelmi övezetben 180 ezer munkahelyet teremtettek a kínai vállalatok és 1,1 milliárd dollárral járultak hozzá a befogadó országok adóbevételéhez.

A kereskedelmi forgalom Kína és az Egy Övezet - Egy Út Kezdeményezéshez csatlakozott országok között 2016-ban 6,3 ezer milliárd jüant, az az 913 milliárd dollárt tett ki.