Stabilan vezet az Angela Merkel vezette szövetség

Vágólapra másolva!
Stabilan vezet Németországban az őszi szövetségi parlamenti választásra készülő pártok erősorrendjében az Angela Merkel kancellár vezette, jobbközép CDU/CSU szövetség - mutatta ki egy szerdán közzétett felmérés.
Vágólapra másolva!

A Forsa közvélemény-kutató intézet a Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából végzett kutatása szerint a CDU/CSU változatlanul 36 százalékon áll. A jelenlegi koalíciós társ és egyben legnagyobb vetélytárs, a Martin Schulz vezette szociáldemokraták (SPD) támogatottsága ugyan 1 százalékponttal megemelkedett, 29 százalékra, de még így is hét százalékponttal kevesebb, mint a CDU/CSU-é.

A Bundestag ellenzéki oldalán az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) támogatottsága változatlanul 8 százalék. A Zöldek, valamint a CDU/CSU-tól jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) 1-1 százalékpontos veszteség után 7-7 százalékon áll. A legutóbbi választásokon a parlamentből kiesett, liberális FDP 7 százalékon stagnál.

Ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, a hivatalban lévő kormányfőre 48 százalék voksolna, ami 1 százalékos növekedés az előző héthez képest, míg szociáldemokrata kihívója a szavazatok 27 százalékát szerezné meg, ami 1 százalékpontos visszaesés. Az SPD jelöltje ráadásul saját támogatóinak körében is veszített népszerűségéből: már csak 67 százalékuk szavazna rá, ez 7 százalékponttal kevesebb, mint egy héttel korábban. Merkel a saját választói körében 90 százalékos támogatottságot élvez.

A Bundestag-választást szeptember 24-én tartják.

A Stern-RTL-Wahltrend felmérést a Forsa közvélemény-kutató intézet 2004 ember megkérdezésével készítette május 2. és 5. között, a hétvégi schleswig-holsteini tartományi parlamenti választások előtt. A kutatás adatai a választókorú népességet tekintve reprezentatívak.