Nevet keresnek az albínó orangutánnak

Albínó orangután
This handout picture taken on April 30, 2017 and released on May 2, 2017 by the Borneo Orangutan Survival Foundation shows a rare albino orangutan that was saved from villagers in Kapuas Hulu, on the Indonesian side of Borneo island. A rare albino orangutan has been saved from villagers on the Indonesian part of Borneo island who were keeping the white-haired, blue-eyed creature in a cage, a protection group said on May 2. The Borneo Orangutan Survival Foundation, which is caring for the critically endangered ape, said the organisation had never before in its 25-year history taken in an albino orangutan. / AFP PHOTO / BORNEO ORANGUTAN SURVIVAL FOUNDATION / HANDOUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BORNEO ORANGUTAN SURVIVAL FOUNDATION" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == NO ARCHIVE
Vágólapra másolva!
Április közepén még a hatóság emberei szabadították ki azt a különleges albínó orangutánt, amit Borneó szigetén fogságba ejtették a falusiak. Ezután egy rehabilitációs központba helyezték el. A szervezet szerint ez a példány fajának nagykövete lehet, ezért jelentőségteljes nevet szeretnének neki adni. A nagyközönségtől várják az ötleteket.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Handout

A fehér bundájú, kékszemű, 5 év körüli nőstényt április 27-én fogták el egy isten háta mögötti falu lakói Borneó középső részén, Kapuas Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később szabadították ki a ketrecből, amelybe a falusiak zárták.

24 órás orvosi felügyelet alatt áll

A rendkívül ritka állatról most a Borneo Orangutan Survival Foundation Nyaru Menteng-i rehabilitációs központjában gondoskodnak, egy elsötétített lakóhelyet és napi 24 órás állatorvosi felügyeletet biztosítva számára. A természetvédelmi szervezet közölte, hogy fennállásának

25 éve alatt még sosem találkoztak fehér orángutánnal.

Ázsia egyetlen nagytestű főemlősének szőre általában barnás-vöröses, szeme pedig sötét.

Nagykövet lehet az albínó orangután

Az alapítvány szerint az albínó orangután fajának nagykövetévé vált, ezért olyan jelentőségteljes nevet szeretnének neki, amely jól tükrözi mindazokat a kihívásokat, amelyekkel ezeknek az állatoknak szembe kell nézniük a vadonban.

A szervezet szerint az albínó főemlőst feltehetőleg anyja védelmezte a vadonban, azonban elszakíthatták tőle. Egyelőre nem tudni, hogy visszatérhet-e valaha természetes élőhelyére.

Május 14-ig várják az ötleteket

Az alapítvány május 14-ig várja a közönség névjavaslatait és a tervek szerint másnap hozza nyilvánosságra a döntését.

Már csak 100 ezer orángután él Borneón

Az 1973 évi 290 ezerrel szemben, jelenleg 100 ezer orangután élhet Borneón, számuk 2025-ig 47 ezerre csökkenhet természetes élőhelyük zsugorodása miatt a Természetvédelmi Világszövetség szerint. Az orangutánt kihalás fenyegette fajként tartja nyilván a Természetvédelmi Világalap, a WWF.