Az Iszlám Állam fővárosát bombázták

Vágólapra másolva!
Legalább 11 ember, közöttük 4 gyerek is meghalt, miközben légicsapást mértek az Iszlám Állam fővárosának számító Rakka északi részére - közölte szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja.
Vágólapra másolva!

Sok a súlyos sérült, az áldozatok száma nőhet

A hajnali bombázások a várostól északra található asz-Szahíja helységet érték. Az áldozatok között hat nő és négy gyerek van.

Többen súlyosan megsebesültek, ezért a halálos áldozatok száma növekedhet - részletezte a civil szervezet. Három nappal korábban további három ember halt

feltehetőleg szintén az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásaiban. Akkor a Rakkát a közép-szíriai Hama tartomány keleti részével összekötő autópályát érte támadás.

Az Egyesült Államok a dzsihadisták ellen harcoló nemzetközi szövetség élén első ízben 2014. szeptember 23-án támadta meg az Iszlám Államot, nem sokkal azután, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője az észak-iraki Moszulban kikiáltotta az Iszlám Állam kalifátusát.

3-4 ezer dzsihadista tartja a kezében a várost

A szövetségesek becslése szerint 3-4 ezer dzsihadista sáncolta el magát a 300 ezer lakosú Rakkában, így

kemény harcok várhatók a város visszafoglalása során,

amelyre tavaly november elején a Szíriai Demokratikus Erők nevű szervezet indított hadműveletet Eufrátesz Haragja névvel.

Közben az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, az OSDH másik jelentése szerint a különböző milíciák - köztük a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah - által támogatott szíriai kormányerők az Iszlám Államtól elfoglalták az észak-szíriai Aleppó tartományának keleti részén található al-Mahdum helységet.

Az Iszlám Állam kezén lévő Rakka és a szíriai kormány fennhatósága alatt álló Aleppó közötti, stratégiai fontosságú út mentén lévő falu az OSDH beszámolója alapján a szélsőségesek egyik jelentős központjának számított a tartományban.

A szervezet arról is írt, hogy a szíriai hadseregnek sikerült bekerítenie az al-Mahdumtól 30 kilométerre északnyugatra fekvő, Deir Hafer helységben található, szintén stratégiai fontosságú al-Jarah repülőteret is.

A repülőtér a dzsihadisták egyik legfontosabb katonai központjának számít a tartományban.