Kutyák segítik a fogorvosnál megnyugtatni az autista gyerekeket

Vágólapra másolva!
A fogorvosi vizsgálatokat a legtöbb gyerek nem szereti, de kifejezetten igaz ez autistákra. Zavarhatják őket az arcukba világító fények, és ijesztő lehet számukra a műszerek hangja is. Előfordulhat, hogy csak nyugtató beadása után lehet őket kezelni. Ezért egy chilei fogorvosi klinikán, kutyák segítik őket megnyugtatni a kezelések alatt.
Vágólapra másolva!

Sok országban alkalmaznak terápiás kutyákat

Terápiás kutyákat sok országban alkalmazzák az autizmussal élő gyerekek és egyéb rendellenességekkel élő emberek megnyugtatására. A Chilében élő Raul Varela azután kezdett foglalkozni a témával, miután észrevette, hogy autista gyerekének javultak a társas kapcsolatai, a család labrador retrieverével töltött idő hatására.

Otthagyta az állását és terápiás kutyákkal kezdett foglalkozni

Varela otthagyta a munkahelyét és megtanult terápiás kutyákat kiképezni kifejezetten az autista gyerekek megnyugtatására. Megalapította a Junto a Ti , az az a Melletted nevű szervezetet, amely

arra specializálódott, hogy autizmussal élő gyermekeknek nyújt kutyakíséretet a fogorvoshoz.

A szervezet kizárólag szukákkal dolgozik, mert azokat könnyebb kiképezni erre a speciális feladatra.

50 gyereknek lett eddig elviselhetőbb a kezelése

Ahhoz, hogy egy kutya alkalmas legyen autista gyerek fogorvoshoz kísérésére, el

kell viselnie a sikítást, a fúró hangját és képesnek kell lennie nyugodtan feküdni a gyerek ölében, még ha a szőrét vagy épp a fülét huzigálják is.

Varela kutyái eddig ötven gyereknek segítették átvészelni a kezelést egy Santiago de Chile-i Egyetem fogorvosi klinikáján, amely

alkalmanként 45 chilei pesót, az az 19 ezer forintot fizet a terápiás kutyákért.