Hivatalosan is a NATO tagja lesz Montenegró

Vágólapra másolva!
Dusko Markovic montenegrói miniszterelnök az után jelentette be a hírt, hogy találkozott Rex Tillersonnal, az Egyesült Államok külügyminiszterével Washintonban. Montenegró hivatalosan június 5-én lesz a NATO tagja.
Vágólapra másolva!

11 évig tárgyaltak a csatlakozásról

Montenegró parlamentje április 28-án fogadta el a csatlakozásról szóló törvényt, így tizenegy évnyi tárgyalás után csatlakozhat az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

Montenegró a nemzetközi szerződést letétbe helyezi az amerikai kormánynál, az Egyesült Államok ugyanis az Észak-atlanti Szerződés letéteményes állama. Ezzel Montenegró csatlakozik a NATO-hoz, aminek időpontja a miniszterelnök elmondása szerint június 5. lehet.

Montenegrónak stratégiailag kiváló az elhelyezkedése

A tárgyalások még 2006 novemberében kezdődtek meg arról, hogy Montenegró a nyugati katonai tömb 29. tagja lesz.

A 650 ezres Adria-parti országnak ugyan nagyon kicsi hadserege van, ám stratégiailag kiváló fekvésének köszönhetően a NATO az egész Adriai-tengert a befolyása alatt tarthatja.

A tengerparton fekvő országok közül Olaszország, Horvátország és Albánia már a katonai szövetség tagja. Oroszország és az oroszbarát pártok viszont ellenzik a csatlakozást, mert a térség hagyományosan Moszkva befolyása alá esik, és jelenleg is nagyszámú orosz befektetés található az országban.