Istenkáromlásért ítéltek el egy keresztény kormányzót

Vágólapra másolva!
Istenkáromlás, az iszlám megsértése miatt elítélte és kétéves börtönbüntetéssel sújtotta kedden Indonéziában a bíróság Jakarta keresztény kormányzóját.
Vágólapra másolva!

Dwiarso Budi Santiarto bíró szerint a kínai kisebbséghez tartozó, keresztény Basuki Tjahaja Purnamáról "a jog szerint meggyőzően bebizonyosodott, hogy elkövette az istenkáromlás bűncselekményét", s ezért börtönben a helye. Purnama végig ártatlanságát hangoztatta, s az ítélethozatal után bejelentette: fellebbez a döntés ellen.

Az ítélet meglepően súlyos. A leggyakrabban csak kínai nevén Ahoknak nevezett kormányzóra az ügyészség jóval kisebb büntetést kért: gyűlöletbeszéd miatt egy év felfüggesztett börtönt. Gyűlöletbeszédért legfeljebb négy, istenkáromlásért viszont maximum öt év börtön szabható ki Indonéziában. A bíróság épületénél Ahok támogatói sírva fogadták az ítélet hírét, konzervatív muszlimok viszont megéljenezték a keresztény kormányzó bebörtönzését.

A vád és az ítélet szerint Jakarta elöljárója azáltal sértette meg az iszlámot, hogy választási kampányában azt mondta:

félrevezetik a választókat

azok, akik a Korán egyik versére hivatkozva azt mondják, hogy egy muszlim nem szavazhat egy keresztényre. Egy egyetemi oktató erről szerkesztett, hamisított videofelvételt tett közzé az interneten, amely azt a látszatot keltette, hogy a kormányzó magát a Koránt nevezte félrevezetőnek, ami miatt keményvonalas muzulmánok tiltakozásokat szerveztek Ahok ellen. Ahok el is veszítette a választást, így októbertől biztosan nem ő lesz Jakarta kormányzója.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, s a tízmilliós Jakarta lakóinak 85 százaléka is muzulmán. Az eljárást nagy figyelem kísérte, mert sokan az indonéziai vallási tolerancia fokmérőjének tekintették. Jogvédők szerint az ítélet "hatalmas visszalépés" a kisebbségekkel szembeni tolerancia terén.

"Ez rossz hír az Indonéziában élő kisebbségek számára" - húzta alá Andreas Harsono, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet helyi képviselője. "Ha alaptalan vádak alapján el lehet ítélni olyasvalakit, mint Ahok, aki a főváros kormányzója, az elnök szövetségese, és a legnagyobb politikai párt támogatását élvezi, akkor a többiekkel mi fog történni?" - tette fel a kérdést a jogvédő.
Ahok, aki mintegy ötven éve Jakarta első nem muszlim, és első kínai kormányzója, nem választás révén került a főváros élére. 2014-ben lépett elő helyettesből Jakarta kormányzójává, miután az addigi kormányzót, Joko Widodót államfővé választották.