Újabb migrációs hullám érte el Olaszországot

Vágólapra másolva!
Tömeges migrációs hullám érte el Olaszország déli partjait. Több mint hatezer embert mentettek ki az elmúlt hétvégén. 
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) adatai szerint az elmúlt három napban több mint hatezer embert mentettek ki Olaszország déli partjainál. Az olasz hatóságok megerősítették, hogy szombaton a szicíliai Catania és Pozzallo kikötőjébe 800-an érkeztek. További 650-en Messinába, több mint 700-an Reggio Calabriába vasárnap, és további 500 embert várnak hétfőn ismét Cataniába.

Az olasz parti őrség vasárnap este azt jelentette, hogy

csak vasárnap 3 ezer embert mentettek a tengeren

több mint húsz különböző mentési akcióban. A parti őrség irányításával a mentést az olasz haditengerészet, az EuNavforMed európai művelet, nem kormányzati szervezetek hajói, és kereskedelmi hajók végezték. Ezek a migránsok a következő napokban érkeznek meg az olasz kikötőkbe.

A Pozzallo kikötőjébe érkezett csoport hajótörésről számolt be, amelyben szerintük körülbelül 80-an vesztek a tengerbe. Az utóbbi egy héten csökkent a migrációs áramlat ereje, de a hétvégére ismét tömegessé vált. Ennél többen az idén csak a húsvéti ünnepek alatt érkeztek, amikor egyetlen hétvégén 8500-an kötöttek ki a dél-olaszországi partokon. Év eleje óta 43 ezren érkeztek már Olaszországba. Kivétel nélkül a líbiai partokról indultak el.