Martin Schulz elismerte a szociáldemokraták vereségét

Social Democrats Press Conference Following Leadership Conference Germany Deutschland social democratic party SPEECH elections EUROPE Arts Culture and Entertainment Berlin CANDIDATE CHANCELLOR EUROPEAN PARLIAMENT Former German Social Democratic Party Givi
SPD Candidate to the Chancellory and former EU parliament President Martin Schulz speaks during a Press conference after the Party Board meeting in the SPD Headquarters Willy Brandt Haus on January 30, 2017 in Berlin, Germany. (Photo by Omer Messinger/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Elismerte a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) a Schleswig-Holstein tartományban tartott vasárnapi helyi törvényhozási választáson elszenvedett vereségét Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt. Az exit pollok szerint a CDU a szavazatok 33-34 százalékát szerezte meg.
Vágólapra másolva!

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Schleswig-Holstein tartományban vasárnap tartott helyi törvényhozási választáson (Landtag-) a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján

a CDU a szavazatok 33-34 százalékát szerezte meg,

a legutóbbi, 2012-ben tartott Landtag-választáson elért 30,8 százalék után. A CDU az utolsó felmérésekben jelzett 32-33 százalékhoz képest is jobban szerepelt.

Martin Schulz csalódásnak nevezte az SPD vereségét Forrás: NurPhoto/Omer Messinger/NurPhoto/Omer Messinger

A Martin Schulz vezette szociáldemokrata párt (SPD) a szavazatok 26-27 százalékát szerezte meg az exit pollok szerint, gyengült az öt évvel ezelőtti 30,4 százalékhoz képest, és elmaradt a felmérésekben jelzett 29-31 százalék közötti szinttől.

Schulz, az Európai Parlament volt elnöke a párt berlini székházában tett nyilatkozatában csalódásnak nevezte, hogy az SPD az első részeredmények alapján nagyarányú, 6-7 százalékpontos különbséggel végzett a CDU mögött. Az SPD-nek nem sikerült világossá tennie, hogy a Zöldekkel és a helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW-vel koalícióban mennyire sikeresen vezette a tartományt az utóbbi öt évben. Azt is mondta, hogy a CDU viszont Daniel Günther listavezetővel az élen „nagyot hajrázott”. Ezzel arra utalt, hogy a közvélemény-kutatásokban

egészen az utóbbi hetekig az SPD vezetett.

Daniel Günther, a CDU listavezetője első nyilatkozatában kiemelte, hogy a schleswig-holsteini választók öt év után leváltották a baloldali vezetésű kormányt, és a CDU-t győzelemhez segítve azt az irányt választották, amely a legjobb a tartomány fejlődéséhez.

Az SPD szövetségi vezetősége is vereségként értékeli az eredményt - mondta az urnazárás után Katarina Barley, a párt főtitkára. Az SPD-nek mindig is "nehéz terep" volt Schleswig-Holstein, és az ottani eredmény nem befolyásolja az egy hét múlva tartandó Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Landtag-választás kimenetelét - mondta.

Az SPD-vel ellentétben a CDU szerint

nagyon is sokat jelent a schleswig-holsteini eredmény

a legnépesebb tartományban hét nap múlva következő választásra tekintve. A szavazók "egymás után váltják le a szociáldemokraták és a Zöldek tartományi kormányait, ezt látjuk majd Észak-Rajna-Vesztfáliában is" - mondta Jens Spahn, a CDU elnökségi tagja a ZDF-nek. A két tartományi választás az utolsó erőpróba a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt. Elemzők szerint az országos politikát tekintve mindkét helyi választás fontos, a jól szereplő pártoknak lendületet adhat, a rosszul szereplőket visszavetheti. Az exit pollok alapján a nap nyertese Angela Merkel és a CDU/CSU pártszövetség.