Kína szigorít a kutatóintézetek működési feltételein

Vágólapra másolva!
Kína megszigorította a kutatóintézetek működésének feltételeit, az intézményeknek regisztrálniuk kell a hatóságoknál, és tevékenységüket ellenőrizni fogják - jelentette pénteken a kínai állami média.
Vágólapra másolva!

Hszi Csin-ping kínai elnök elhatározása volt, hogy a Kínai Kommunista Párt kerüljön vissza a középpontba az országos médiában, az egyetemi világban és a jótékonykodásban, miközben emberi jogi ügyvédek bebörtönzésével és a párttól független intézmények, kiadványok ellenőrzés alá vonásával erősen korlátozzák a civil társadalom mozgásterét.

A kutatóintézetek feladata a kommunista párt és a kormányzati döntéshozatal szolgálata

- olvasható abban a szabályozásban, amelyet kilenc kormányzati szerv állított össze. A szabályzat címe: Irányelvek a kínai sajátosságokkal rendelkező, új típusú kutatóintézetek létrehozására.

A magántulajdonban lévő kínai kutatóintézeteknek regisztráltatniuk kell magukat

a polgári ügyek minisztériumában és egy szakmai felügyeleti szervnél, és amelyek ezt nem teszik meg, azok nem nevezhetik magukat kutatóintézetnek.

A szakmai felügyeleti szerveknek jelenteniük kell majd a hatóságoknak, ha az ellenőrzött intézetek rendszeresen megsértik a szabályokat, például engedély nélkül külföldi finanszírozáshoz vagy kapcsolatokhoz jutnak. Ha a kutatóintézetek a kormány által megadott adatok alapján statisztikai elemzést akarnak készíteni, akkor erről először konzultálniuk kell majd a kínai állami statisztikai hivatallal.

Azokat az intézeteket, amelyek nem közlik időben a polgári ügyek minisztériumával a kötelezően átadandó információkat, vagy a minisztérium felszólítása ellenére nem cserélik le saját vezetésüket, az "abnormális" szociális vállalkozások listájára helyezik.

Nincs hivatalos adat arról, hogy Kínában hány kutatóintézet működik, de becslések szerint számuk 250 és 450 között van – írta a Reuters hírügynökség.

Kína tavaly bevezetett két olyan törvényt, amelyek szerint

a külföldi civil és a hazai jótékonysági szervezeteknek regisztráltatniuk kell magukat,

és a hatóságok szigorúbban ellenőrzik őket a szektor szabályozottságára és a nemzetbiztonságra hivatkozva. Külföldi diplomaták és jogvédők bírálták a törvényeket, mert szerintük ezek megfojtják a civil társadalmat, és a kormánypárt célja velük csupán a rá veszélyes csoportok felszámolása. A hatóságok januárban betiltották egy magánkézben lévő, szabad piacgazdaságot hirdető pekingi gazdasági elemzőintézet honlapját, illetve 16 további hasonlót, mert azzal vádolták őket, hogy hamis információkat közöltek.