Közel kétezren lettek kanyarósak Olaszországban az elmúlt 4 hónapban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 4 hónapban közel kétezer kanyaróst regisztráltak Olaszországban, ez több mint 500 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentették az olasz egészségügyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A betegséggel érintkezők 88 százaléka nem részesült korábban védőoltásban, és 73 százalékuk 15 éves, vagy annál fiatalabb. 176 esetet egészségügyi dolgozók között jegyeztek fel - írta közleményében az olasz nemzeti egészségügyi intézet és egészségügyi minisztérium.

Az adatok nagyon aggasztóak, különösen a komoly veszélyt jelentő, egyes politikai erők által támogatott áltudományos félretájékoztatás árnyékában, mely sok embert vezetett ahhoz, hogy elutasítsa a védőoltásokat - tette hozá Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter az ANSA olasz hírügynökséggel.

Korábban a kanyarós esetek növekedéséről számoltak be Olaszország mellett Németországban is, egy ember pedig Portugáliában halt meg a betegség miatt.

Ezt követően Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős tagja Twitter-bejegyzésében bírálta élesen a védőoltást ellenzőket.

Az M5S vezető tisztségviselői hiteltelen tanulmányokra hivatkozva utaltak arra, hogy az oltóanyagok az egészségre károsak lehetnek és autizmust okozhatnak,

és a kötelező védőoltás ellen kampányoltak.

20,3 millió lehetséges halálesetet akadályozott meg az oltás a WHO szerint

Az Egészségügyi Világszervezet,

a WHO szerint a kanyaróoltás biztonságos, hatékony és olcsó és 20,3 millió lehetséges halálesetet akadályozott meg 2000 és 2015 között a különböző becslések szerint.

A kanyaró kapcsán a leginkább veszélyeztetettnek a védőoltással nem rendelkező kisgyermekek és várandós nők számítanak, a betegség köhögés, tüsszentés útján, továbbá a fertőzöttel való szoros kapcsolat vagy a fertőzött testrészek közvetlen érintésével terjed a WHO figyelmeztetése szerint.