Görögország megint elutasította három török katonaszökevény kiadatását

Vágólapra másolva!
A görög legfelsőbb bíróság szerdán elutasította a tavaly júliusi törökországi puccskísérlet után Görögországba szökött nyolc török katona közül háromnak ismételten kért kiadatását, miután a múlt hét elején másik három katona ügyében is ilyen tartalmú döntést hozott.
Vágólapra másolva!

A szerdai meghallgatáson a görög ügyészség azzal érvelt, hogy a férfiaknak hazájukban feltehetően nem lenne részük tisztességes eljárásban.

- fogalmazott az ügyben tárgyaló ügyész.

A fennmaradó két katonaszökevény ügyét még tárgyalják.

Ankara a dezertőröket azzal vádolja, hogy közük volt a törökországi államcsínykísérlethez, ezért 2017. január 30-án újabb kiadatási kérelmet terjesztett elő, mindössze négy nappal azt követően, hogy a görög törvényszék megtagadta a nyolc dezertőr kiadását.

A török fegyveres erők nyolc tagja 2016. július 16-án, mindössze órákkal az elvetélt államcsínykísérletet követően szökött katonai helikopteren Alekszandropolisz görög határvárosba, ahol azonnal menedékkérelmet nyújtottak be. A görög hatóságok akkor illegális határátlépés miatt őrizetbe vették és két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket.