A brexittárgyalás nem lesz se gyors, se problémamentes

Az Európai Bizottság heti ülése
Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyaló
Vágólapra másolva!
Javaslatot tett az Európai Bizottság szerdán az Egyesült Királyság uniós kiválásáról szóló tárgyalások megindítására, és egyúttal közzétette az egyeztetésekre vonatkozó irányelveit.
Vágólapra másolva!

"Néhányan azt az illúziót keltették, hogy a brexit nem lesz jelentős hatással az életünkre, a tárgyalásokat pedig gyorsan le tudjuk zárni, de nem ez a helyzet" - jelentette ki brüsszeli sajtóértekezletén Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója.

Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett brexitügyi főtárgyaló Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

"Szilárd megoldásokra és jogi pontosságra van szükség, és ez időbe telik" - tette hozzá.
A bizottsági javaslatot még az uniós tagállamok kormányainak jóvá kell hagyniuk, ez május 22-én várható. Sokak szerint azonban a "valódi" tárgyalások csak a június 8-i brit előrehozott választások után kezdődhetnek majd meg.

100 milliárd euró

Sajtóértekezletén Barnier-t megkérdezték a Financial Times című lap friss értesüléseiről, amelyek szerint Brüsszel 100 milliárd euróra becsüli az Európai Unióval szemben fennmaradó brit pénzügyi kötelezettségeket, a főtárgyaló azonban hangsúlyozta, egyelőre nem tud pontos számokat mondani.

Barnier az állampolgári jogok biztosítása kapcsán leszögezte, terveik szerint a megállapodás mindazokra vonatkozni fog, akik a tagság megszűnésének pillanatáig a szigetországba érkeznek.

Annyit biztos nem fizetnek

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint Nagy-Britannia biztosan nem fizet 100 milliárd eurót az Európai Uniónak. David Davis az ITV brit kereskedelmi televíziónak nyilatkozva szerdán kijelentette: a brit kormány "ekkora válási számlát" biztosan nem fog elfogadni és kifizetni. Davis szerint London annyit fizet majd, amennyire jogilag kötelezhető, és "nem annyit, amennyit az Európai Bizottság akar". A miniszter szerint a brit kormány komolyan veszi jogosultságait és kötelezettségeit, de egyelőre "semmiféle számot nem látott" az EU részéről. Davis "keménykedéssel" vádolta az Európai Unió illetékeseit.