52 weboldalon talált dzsihadista anyagokat az Europol

Vágólapra másolva!
Szélsőséges csoportok mintegy 2000, internetes felületeken terjesztett illegális propagandaanyagát azonosította az európai uniós rendőri együttműködést koordináló szervezet, az Europol - közölték kedden.
Vágólapra másolva!

A görög, lengyel, portugál, amerikai és belga hatóságok bevonásával végzett - elsősorban az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenységére fókuszáló - művelet keretében azt is megállapították, hogy a terrorista csoportok olyan online felületeket is létrehoztak, amelyeket nemcsak propagandaanyagaik terjesztésére használnak, hanem tevékenységük finanszírozására is.

A közlemény szerint a szélsőséges csoportok rendszerint egyszerre több közösségi médiafelületet is használnak tartalmaik megjelenítésére és arra, hogy eljuttassák azokat támogatóikhoz, szimpatizánsaikhoz. Az azonosított 52 platform között főként olyan felületek találhatók, amelyek nem igénylik a felhasználók kilétének azonosítását.

Az említett tartalmak eltávolítása az érintett szolgáltatók felelőssége saját felhasználói feltételeiknek megfelelően - közölte a rendőri szervezet.