Milliókat loptak el a vajdahunyadi várból

Vágólapra másolva!
A hosszú hétvégén sokan látogatták a romániai vajdahunyadi vár múzeumát, ezért jelentős volt a bevétel. A rabló több mint 10 millió forintnyi bevételt vitt magával.
Vágólapra másolva!

A tettes a múzeumba maradhatott zárás után

A lopást a múzeum őre jelentette, aki kedden reggel vette észre, hogy betörték a pénztár ablakát. A rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a tettes hétfőn este a múzeumban maradt záróra után.

A múzeum illetékesei közölték, hogy 170 ezer lej, átszámytva 11,7 millió forint kár érte a múzeumot.

Romániában május 1. miatt hosszú hétvége volt, Vajdahunyad várát számos turista kereste fel, ezért volt ilyen jelentős összeg a pénztárban.

A várat Zsigmond király adományozta Hunyadinak

Vajdahunyad vára a XIII. században épült gótikus stílusban. Az uradalmat a kastéllyal együtt Zsigmond király katonai érdemeiért adományozta Hunyadi János atyjának, Vajknak. Hunyadi János az 1440-es években kezdte el a családi birtokközpont, Vajdahunyad kiépítését. A várkastély belső tereiben jelenleg történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítanak ki.

300 ezer látogató

A látogatottsága évről évre növekszik, tavaly rekordszámú, 300 ezer turista kereste fel. A várban több film részleteit forgatták, egyebek mellett a Sárkányszív 4 című amerikai nagyjátékfilmet tavaly áprilisban.