Trump ma fölhívja Putyint

TRUMP, Donald; PUTYIN, Vlagyimir
Washington, 2017. január 28. Donald Trump amerikai elnök első telefonos megbeszélését folytatja Vlagyimir Putyin orosz államfővel a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában 2017. január 28-án. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök kedden telefonon fog tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – közölte helyi idő szerint hétfőn éjszaka a Fehér Ház.
Vágólapra másolva!

Egy magas rangú washingtoni kormányilletékes azt mondta, valószínűleg a szíriai háborúról fognak tárgyalni, amelyben Moszkva Bassár el-Aszad szíriai elnököt, Washington pedig a megbuktatásáért harcoló lázadókat támogatja.

A telefonbeszélgetést közép-európai idő szerint este fél hétkor bonyolítják le. Más részletek nem ismertek.

Donald Trump amerikai elnök először 2017. január 28-án beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfővel Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Hivatalba lépése óta Trump személyesen még nem találkozott Putyinnal, telefonon néhányszor beszéltek.

A szíriai válság miatt az orosz–amerikai ellentétek a legutóbb április elején erősödtek fel, miután Trump légicsapást rendelt el egy szíriai légi támaszpont ellen, megtorlásul a 90 halálos áldozatot követelő, április 4-i Hán Sejkún-i gáztámadásért. A Nyugat szerint a vegyifegyver-támadást a szíriai kormányerők hajtották végre, a damaszkuszi rezsim és Moszkva azonban ezt következetesen tagadja. A gáztámadás után három nappal az amerikai hadsereg 59 Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a Sarját légi bázisra, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim erői elindultak a bevetésre.