Igazságosztó lapáttal védekeznek a nők Indiában

2017.05.01. 11:49

Egy indiai miniszter több száz fából készült lapátot osztott szét a menyasszonyok között, hogy azokat használják, ha a férjük részegen jön haza - írta meg a The Guardian.

A már fegyverként is használható lapát valójában egy tradicionális indiai eszköz, melyet a mosás során használtak. Gopal Bhargava miniszter közel 700 darabot adott a lapátokból a házasság előtt álló nőknek India középső tartományaiban.

Olyan üzenetek olvashatóak rajtuk, mint: „Az ellenség legyőzésére", vagy „A rendőrség úgysem fog beavatkozni". A miniszter azt javasolta az asszonyoknak, ha kell, hagyják, hogy a lapátok beszéljenek helyettük.

Indiai nők színes öltözetben az utcánForrás: Dreamstime

A nőknek nagyon is szükségük is van az önvédelemre, az alkoholizmus az egyik leggyakoribb szenvedélybetegség Indiában. Bizonyos tartományokban az utóbbi években korlátozták ugyan az alkoholértékesítést és –fogyasztást, több-kevesebb sikerrel. Tavaly egyes politikai pártok kampányígéreteik között fogalmazták meg, hogy még tovább szigorítanak a szabályokon.

Az ötletgazda azt mondta, azért találta ki a lapátos megoldást, mert „a nők gyakran arra panaszkodnak, ha a férjük részegen jön haza, erőszakossá válik, ráadásul a család összes megtakaítását képes szeszre költeni".

A miniszter közel 10 ezer lapátot rendelt eddig menyasszonyok számára.