A héten elfogadhatják az új egészségbiztosítási törvényt az Egyesült Államokban

2017.05.01. 16:55

Ez egy nagyszerű hét lesz - mondta Gary Cohn, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának vezetője. A CBS televízió hétfő reggeli műsorában arról beszélt, hogy a héten elfogadhatják az új egészségbiztosítási törvényt az Egyesült Államokban.

Cohn azt mondta, hogy nemcsak ő, hanem a Trump-kormányzat többi tagja is meg van győződve arról, hogy a héten meglesz az új törvény. Megvannak az egészségbiztosítási törvény elfogadásához a szükséges voksok? Szerintem megvannak. Ez egy nagyszerű hét lesz - fogalmazott a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának vezetője

Gary Cohn, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsának vezetőjeForrás: AFP/2015 Getty Images/Anna Webber

A CBS munkatársai egy másik interjúban a Fehér Ház kabinetfőnökét, Reince Priebust is megkérdezték az ügyről, aki szintén megerősítette, hogy a héten várhatóan megszavazzák az új törvényt. Roosevelt elnöksége óta ez lesz az első leggyorsabban megszavazott sarkalatos törvény - tette hozzá Priebus.

Forrás: AFP/Jim Watson

Az új egészségbiztosítási törvény megszavazása nagy győzelmet jelentene Donald Trump elnöknek. Eredetileg elnöksége első száz napjában szerette volna megvalósíttatni, ám terve a republikánus tábor egyik csoportjának ellenállásán megbukott. Az egészségügyben is az abszolút szabadpiac elveit hirdető libertariánus csoport azért nem szavazta meg a törvényjavaslatot, mert az megőrizte a Barack Obama nevéhez fűződő Obamacare néhány elemét. A magát Szabadság Csoportnak nevező törvényhozói csoport azonban a múlt héten jelezte, hogy a tagjai meggondolták magukat, hajlandóak megszavazni a törvénytervezetet.

Az adóreform a szegényeket segíti majd

Gary Cohn a televíziós interjúban beszélt Trump elnök adóreformjáról is. Elmondta, hogy a kormányzat a kongresszusban élénk egyeztetéseket folytat róla. Cohn azt is mondta, az új adórendszer a középosztályt és a jövedelmüket tekintve alsóbb társadalmi rétegeket segíti majd.