Több terroristával végeztek a francia erők

Vágólapra másolva!
Több mint 20 terroristát fogtak el vagy öltek meg a Nyugat-Afrikában szolgálatot teljesítő francia erők a Mali és Burkina Faso határán fekvő erdőségben a hét végén.
Vágólapra másolva!

A francia vezérkar közlése szerint szombat óta a Barkhane hadművelet erői egy művelet keretében

több mint húsz terroristát semlegesítettek

a Foulsaré erdőben, Mali és Burkina Faso határának közelében, Gaótól délnyugatra.

A közlemény nem tért ki arra, hogy melyik szélsőséges csoport volt a légi és szárazföldi műveletek célpontja. Burkinai tisztségviselők szerint egy Anszár al-Iszlám nevű új csoport jelent meg a határvidéken, amelyet egy helyi hitszónok vezet. A szélsőségesek a Foulsaré erdőben bujkálnak, és onnan indítanak támadásokat.

Franciaország mintegy négyezer katonával harcol az iszlamisták ellen a Száhel-övezetben. A Barkhane hadművelet 2014. augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában. Maliban az ENSZ békefenntartó missziója (Minusma) is jelen van.

Maliban gyakoriak az iszlamisták által elkövetett támadások annak ellenére, hogy 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték őket az általuk elfoglalt északi területekről.

A nyugat-afrikai ország parlamentje a biztonsági helyzetre tekintettel pénteken egyhangúlag

megszavazta a rendkívüli állapot meghosszabbítását

október végéig. Youssour Toure házelnök vasárnap elmondta, hogy a képviselők döntését az instabilitás és az emberi életeket és tulajdont veszélyeztető terrorizmus indokolta.

Maliban 2015 novemberében hirdették ki a rendkívüli állapotot, amelyet azóta többször meghosszabbítottak. Ez lehetővé teszi a biztonsági erőknek, hogy előzetes bírói engedély nélkül végezzenek házkutatást és vegyenek őrizetbe bárkit, aki gyanús számukra.

A szomszédos Burkina Fasóban tavaly óta durvult el a helyzet egy fővárosi támadás után, amelyben több tucat ember vesztette életét.