Az ellenzék nem készült fel a brit választásokra

politics Horizontal
British Prime Minister Theresa May speaks to the media outside 10 Downing Street in central London on April 18, 2017. British Prime Minister Theresa May has called for an early general election. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Mindenkit felkészületlenül és váratlanul ért a kedden bejelentett előrehozott brit választás – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense.
Vágólapra másolva!

Theresa May miniszterelnök kedden jelentette be teljesen váratlanul a június 8-ára tervezett választásokat. Az indítványt a parlamentnek szerdán kétharmados többséggel jóvá kell hagynia, és ez nagy valószínűséggel meg is történik, mivel a kezdeményezést a Munkáspárt is támogatja.

Theresa May brit miniszterelnök Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Gálik Zoltán az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta, hogy


A szakértő arról is beszélt, hogy sokan megkésettnek tartják az előrehozott választást is, mert az

állampolgárokat korábban kellett volna megkérdezni arról, hogy miről is szól Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, a brexit, el akarják-e hagyni a közös piacot, a vámuniót.

A szakértő szerint sportszerűtlen is azután bejelenteni az előrehozott választást, hogy a kormány már kialakította álláspontját, és letette az EU elé.

Fontos, hogy erős kormánya legyen Nagy-Britanniának

Ezzel együtt Gálik Zoltán úgy gondolja, fontos, hogy erős kormány álljon fel, amely majd végigviszi a kétéves tárgyalási, majd a hároméves átmeneti időszakot is.

Ez erős pozíciót adhat a jövőbeli tárgyalásokhoz Theresa Maynek, akár abban is, hogy ne legyen "kemény brexit", a tárgyalásokon legyenek kiskapuk, és egy Európához közeli viszonyt alakítsanak ki.

Gálik szerint egy erős brit kormány a skót népszavazással is "erőpozícióból" tudna majd foglalkozni.