Megszavazták a brit előrehozott választásokat

Theresa May
British Prime Minister Theresa May speaks outside 10 Downing Street in central London on March 22, 2017, following the terror incident at the Houses of Parliament earlier today. Three people were killed in a "terrorist" attack in the heart of London Wednesday when a man mowed down pedestrians on a bridge, then stabbed a police officer outside parliament before being shot dead. / AFP PHOTO / POOL / RICHARD POHLE
Vágólapra másolva!
Nem okozott meglepetést brit törvényhozás alsóháza az előrehozott parlamenti választásokkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Theresa May miniszterelnök, aki korábban határozottan elvetette az idő előtti választások megrendezését, kedden jelentette a tervet és a június 8-ai időpontot. A váratlan bejelentéskor arra hivatkozott, hogy a jelenleginél erőteljesebb választói mandátummal szeretné elkezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folytatandó tárgyalássorozatot az Európai Unióval.

A brit törvények szerint ötévente tartanak választásokat, tehát

csak 2020-ban lett volna esedékes az újabb voksolás.

Forrás: AFP/Richard Pohle

A törvény felülírásához az alsóházi képviselők kétharmados többsége szükséges, de szerdán ennél is nagyobb arányban hagyták jóvá az előrehozott választások megtartását.

Az indítványra 552-en igennel, 13-an nemmel szavaztak.

A hivatalos kampányidőszak májusban kezdődik. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég kimutatta, a

választók 43 százaléka voksolna a konzervatívokra,

24 százalékuk a Munkáspártra, 11 százalék pedig a Liberális Demokratákra. Ha a júniusi választásokon is marad ez az arány, a Konzervatív Párt 382 fős alsóházi frakcióval alakíthatna új kormányt.

Konfliktus viszont már most is van, Theresa May ugyanis nem szeretne televíziós vitát, viszont Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője, és a többi párt is kiáll a nyilvános vita megrendezése mellett.