Szigorítja a határellenőrzést a svéd kormány

Vágólapra másolva!
Stefan Löfven svéd miniszterelnök kormánya a pénteki gázolásos merényletet követően bejelentette a határellenőrzések szigorítását.
Vágólapra másolva!

A döntés értelmében 10 napig minden, Svédországból kiutazó személyt ellenőriznek. Anders Ygeman svéd belügyminiszter az SVT állami rádiónak elmondta, hogy szükség esetén további 20 nappal meghosszabbíthatják a skandináv állam határain a teljes határellenőrzést.

és abban, hogy kivonják magukat a letartóztatás alól - tette hozzá.

Svédország nem fog meghunyászkodni

Löfven a merénylet helyszínén virágot helyezett el és mécsest gyújtott.

Stefan Löfven virágot helyezett el a támadás helyszínén Forrás: AFP/Odd Andersen

Sajtótájékoztatóján a miniszterelnök kijelentette: Svédország egyesült részvétében és haragjában, továbbá megfogadta, hogy nem engedik, hogy a gyűlölet lerombolja a skandináv ország értékeit.

- hangoztatta Löfven. "Svédország nem fog meghunyászkodni ezek miatt a megvetendő gyilkosok miatt" - tette hozzá.

Nem lehet kizárni egy hasonló cselekményt

"Szörnyű, ami történt. Ártatlan emberek estek áldozatul" - mondta a svéd a kormányfő, és emlékeztetett, hogy a terroristák célja a demokrácia aláásása. "De ezt a céljukat Svédországban sosem fogják elérni" - fűzte hozzá.

- Örökké szóló üzenetünk: nem tudtok elnyomni minket, és nem tudtok dönteni az életünkről.

- hangsúlyozta Löfven, aki szavait a terroristáknak címezte.

A skandináv ország kormányfője rámutatott, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt meg fognak tenni Svédország megvédésére, ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy ilyen cselekmény ne fordulhasson elő a jövőben.