Kína betiltja az ujgurok muszlim viseletét

Ujgurok
TURPAN, CHINA - SEPTEMBER 12: (CHINA OUT) A Uyghur family pray at the grave of a loved one on the morning of the Corban Festival on September 12, 2016 at a local shrine and cemetery in Turpan County, in the far western Xinjiang province, China.The Corban festival, known to Muslims worldwide as Eid al-Adha or 'feast of the sacrifice', is celebrated by ethnic Uyghurs across Xinjiang, the far-western region of China bordering Central Asia that is home to roughly half of the country's 23 million Muslims. The festival, considered the most important of the year, involves religious rites and visits to the graves of relatives, as well as sharing meals with family. Although Islam is a 'recognized' religion in the constitution of officially atheist China, ethnic Uyghurs are subjected to restrictions on religious and cultural practices that are imposed by China's Communist Party. Ethnic tensions have fueled violence that Chinese authorities point to as justification for the restrictions. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kína korlátozni akarja a Hszincsiang tartományban élő ujgur nép öltözködési szokásait, mivel az állam szerint ez a fajta megjelenés a szélsőséges iszlamisták ismérve. Tiltanák a férfiaknak a hosszú szakáll, illetve a nőknek a fátyol viselését. 
Vágólapra másolva!

A Kína északnyugati tartományában élő ujgurok iszlám vallásúak. Az elmúlt években több véres összecsapás is történt a térségben. A kínai kormány szerint ezekért a zavargásokért az iszlamista fegyveresek és a szeparatista csoportok okolhatóak. Jogvédő csoportok szerint azonban az elnyomó kormányzat miatt alakultak ki fegyveres konfliktusok – írja a BBC.

Azt is mondják, hogy

a korlátozó rendelkezések miatt még jobban erőre kaphatnak a szélsőségesek.

Az évtizedek óta tartó kínai betelepítések miatt az ujguruk aránya a felére csökkent Forrás: Getty Images/Kevin Frayer

A Reuters hírügynökség szerint az új törvények megtiltják többek között: a gyereknek az iskolában a tradicionális viseletet, az iszlám szokású esküvők kizárólagosságát, az iszlám modellű családtervezést. A szabályozás szerint

aki teljes egészében elfedi magát, vagy az arcát eltakarja, az ellen felléphet a rendőrség.

A korlátozásokat jóváhagyták Hszincsiang tartomány törvényhozói, és közzétették a régió hivatalos hírportálján is. A kínai hatóságok korábban az ujgur nevek használatát korlátozták az útlevelekben.