A töltött káposzta a szerbiai kampány középpontjában

Horizontal
Centre-right Prime Minister and candidate for the presidential election, Aleksandar Vucic, gestures during a pre-election rally of his Serbian Progressive Party in Belgrade on March 24, 2017. Serbia's strongman Aleksandar Vucic hopes to win presidential elections in the first round on April 2, 2017 to strengthen his political power despite criticism from divided opposition accusing him of authoritarianism. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Aleksandar Vucic miniszterelnök már az április 2-ai első fordulóban megszerezheti a szerbiai elnöki posztot, de akkor sem kell izgulnia, ha végül nem kap 50 százaléknál több voksot. A második helyre egy viccpárti jelölt futhat be, ami jól mutatja, hogy mennyire elégedetlenek a hagyományos ellenzéki pártokkal az ottani választók. Vucic a győzelme után is jelentős befolyást gyakorolhat majd az ország kormányára, ráadásul a kormánypárt vezetéséről sem kíván lemondani. Magyar jelölt nem indul, mivel a VMSZ a jelenlegi miniszterelnököt támogatja.
Vágólapra másolva!

Szinte biztosra lehet venni, hogy Aleksandar Vucicnak fogják hívni Szerbia következő elnökét, mivel a jelenlegi kormányfő már az első fordulóban megszerezheti a szavazatok többségét. Ha ez mégsem történne meg, akkor sem kell nagyon izgulnia a két hét múlva sorra kerülő második fordulóban, mivel a széttagolt ellenzék soraiban nincsen olyan jelölt, aki mellé mindegyik párt felsorakozna. Mindezek ellenére a kampány meglehetősen érdekes volt, és több meglepetés is történt.

Aleksandar Vucic, Szerbia jelenlegi miniszterelnöke toronymagas esélyese a vasárnapi elnökválasztásnak Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Második lehet a viccpárt jelöltje

Az egyik meglepetés, hogy a népszerűségi listák második helyéig küzdette fel magát a legfiatalabb szerbiai államfőjelölt, a Ljubisa Preletacevic Beli művésznevet viselő Luka Maksimovic. A Sarmu Probo Nisi - SPN (Nem is etté tőtött káposztát) nevű

viccformáció vezetője akár a voksok 11 százalékát is megszerezheti.

Ljubisa Preletacevic Beli a tavalyi előrehozott parlamenti választok idején "született", amikor a politikából és a pártok ígérgetéseiből kiábrándult fiatalok létrehozták a – szerb mulatós nóta címét viselő – Sarmu Probo Nisi nevű csoportot.

Az SPN vezetőjének neve is az iróniát hivatott jelezni, a Preletacevic voltaképpen "pártváltót" jelent, a Beli pedig fehér öltözékére utal, a "politikus" ugyanis fehér öltönyben, fehér lovon vagy limuzinon, felékszerezve járta előbb szülővárosa, Mladenovac, majd az idei kampány idején már a szerb főváros utcáit. Tavaly számos furcsa kijelentést tett, nem tagadta, hogy megvesztegethető, sőt azt sem, hogy diplomáját megvásárolta, a mostani kampány idején pedig nyíltan hangoztatta, hogy nem ért a politikához, a hatalomgyakorlást szakértőkkel végeztetné el, ő csak a "nagyvezér" lenne.

Luka Maksimovic Beli, a Nem is etté tőtött káposztát nevezetű viccpárt jelöltje akár a második helyre is befuthat Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Önvizsgálat?

A hirtelen népszerűségi ugrást többen többféleképpen magyarázták. Az elemzők és politikusok némelyike, például a baloldali Sasa Radulovic – aki szintén indul az elnökségért – úgy véli, hogy a fiatal és mindenből viccet csináló jelölt megmozgathatná az apatikus és a választásokba belefáradt állampolgárokat, arra ösztönözve őket, hogy igenis menjenek el szavazni.

Mások inkább úgy gondolják, hogy

Ljubisa Preletacevic Beli megjelenése Vucicnak kedvez

– az ő támogatottsága ugyanis megingathatatlannak tűnik –, az ellenzék soraiban viszont zavart kelthet. Így vélekedett Tomislav Nikolic elnök is, amikor az ironikus indulót szociológiai jelenségnek minősítette, és úgy fogalmazott: mindazok, akik komoly politikusnak tartják magukat, magukba kell, hogy nézzenek, ha kevesebb voksot kapnak, mint Preletacevic.

Életkép a kampányból Újvidékről Forrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

Inkább jobboldali

A fiatal férfi – aki zenével és videók forgatásával foglalkozik – a többi jelölttel ellentétben sokáig nem is beszélt államfőjelölti programjáról vagy azokról az intézkedésekről, amelyeket esetleges megválasztása esetén tenne. Később sokak meglepetésére inkább jobboldali, sőt nacionalista elképzeléseket fogalmazott meg. Kijelentette, hogy Koszovó Szerbia elszakíthatatlan része, hogy fenn kell tartani a jó kapcsolatot Oroszországgal, és hogy elnökként ellenezné az azonos neműek házasságát.

Putyin és Merkel is segített Vucicnak

Mindezek mellett hatalmas ígéretekkel árasztották el a választópolgárokat az utóbbi hetekben a szerbiai elnökjelöltek, a kampánytémák között a gazdasági kérdésektől kezdve az európai uniós integráció folytatásáig minden szerepelt, mindazonáltal az érintett témákhoz hasonlóan az is fontos, hogy mely témákat kerülték el. A tizenegy elnökjelölt

egyike sem beszélt arról, hogyan kívánja megvalósítani a gazdasági fellendülést,

mivel vonzaná Szerbiába a külföldi tőkét, vagy hogyan csökkentené a társadalmi egyenlőtlenségeket. Igaz, a köztársasági elnöki poszt minderre nem is biztosít mozgásteret.

A nagyhatalmak is Vucic mellett állnak Forrás: AFP/Oliver Bunic

A kampányban nem esett szó a nemzetközi kapcsolatokról, pedig az alkotmány értelmében az államfő képviseli a szerb államot külföldön, valamint kinevezi és visszahívja az ország nagyköveteit, illetve átveszi a külföldi nagykövetek meghívólevelét. Vucic volt az egyetlen, aki foglalkozott a nemzetközi kapcsolatokkal, azonban ő kormányfői tisztségét használta fel erre a célra, amikor az utóbbi hetekben találkozott Angela Merkel német kancellárral és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az "elfeledett témák" között volt a Koszovóval fenntartott viszony rendezése. Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, többségében albánok lakta déli tartományának tekinti. Belgrád és Pristina kapcsolatának rendezése mindkét ország európai integrációja szempontjából fontos, ám az államfőjelöltek nem tartották szükségesnek, hogy ezzel a kérdéssel is foglalkozzanak.

Vojislav Seselj ultranacionalista jelöltnek most nem sok esélye van Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nincs indok

A közvélemény-kutatások szerint Vucicnak van a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a választást Szerbiában, bár továbbra sem indokolta meg, miért szeretne átülni a végrehajtói hatalmat biztosító miniszterelnöki székből a csupán protokolláris funkciót jelentő elnöki fotelbe.

A voksolás egyúttal rávilágíthat az ellenzék megosztottságára és csekély támogatottságára.

Vucic toronymagasan vezeti a népszerűségi felméréseket, a kutatások mindegyike szerint biztos 50 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. A Demostat felmérése szerint a második helyen 9,5 százalékos támogatottsággal Ljubisa Preletacevic Beli végezhet. Őt szorosan követi Sasa Jankovic volt ombudsman (9,3 százalék) és Vuk Jeremic egykori külügyminiszter (8,9 százalék), de az ultranacionalista Vojislav Seselj sem marad le a maga 8,8 százalékos támogatottságával. A többi hat jelölt támogatottsága alig mérhető, együttesen 7,3 százalékot tesz ki.

Sasa Jankovic független jelölt hívei egy választási gyűlésen Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nem indult magyar jelölt

Noha Vucic a protokolláris államfői posztra pályázik, feltehetően továbbra is ő irányítja majd a háttérből a kormányt és a parlamentet. A hivatalban lévő Tomislav Nikolic az államfővé választása után lemondott a Szerb Haladó Párt (SNS) vezetéséről, és párttagságát is befagyasztotta, ezt azonban Vucic nem akarja megtenni, mint mondta: továbbra is ő vezeti majd a legerősebb szerbiai pártot.

Az SNS-nek a 250 fős törvényhozásban 131 képviselője van, így a törvények elfogadásához nincs szükség más pártok támogatására, a parlamenti vita után pedig az elnök sem emel majd kifogást, és feltehetően nem küldi vissza egyik jogszabályt sem, hanem aláírja őket. Egyes elképzelések szerint

az új kormányfőt is személyesen Vucic választja majd ki,

és olyan embert helyez a végrehajtó hatalom élére, akit könnyedén tud irányítani.

A Vajdasági Magyar Szövetség is Vucic mellett áll Forrás: Sputnik/Alexey Vitvitsky

A mintegy 250 ezres vajdasági magyarság véleménye megoszlik a jelölteket illetően. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség a kormánykoalíció részeként Vucic mellett állt ki, míg a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség és partnere, a főként a VMSZ-ből kizárt emberekből álló Magyar Mozgalom nevű civil szervezet Sasa Jankovic volt ombudsmant támogatja.