Ukrán vállalatokat irányítását vették át a szakadárok

Vágólapra másolva!
Ukrán vállalatokat vettek állami irányítás alá szerdán az oroszbarát szakadárok Kelet-Ukrajnában, válaszul arra, hogy ukrán veteránok blokád alá vonták a teherszállító vonatokat, megakadályozandó a kereskedelmet Ukrajna és a szakadár területek között - erősítették meg helyi források.
Vágólapra másolva!

Január vége óta ukrajnai veteránok, nacionalisták és ellenzéki önkormányzati képviselők akadályozzák az áruforgalmat - mindenekelőtt a szénszállítást - a szakadárok kezén lévő országrészekből a kijevi vezetés ellenőrzése alatt lévő területek felé, szerintük ugyanis az ebből befolyó pénzből fizetik a lázadókat.

A szakadárok szerdáig adtak ultimátumot az ukrán kormánynak, hogy vessen véget a blokádnak, de miután ez nem történt meg, megszállták a leggazdagabb ukrán oligarcha, Rinat Ahmetov tulajdonában lévő

Ukrtelekom távközlési vállalat szakadár területen működő épületeit.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában arról beszélt, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok nem sértették meg a minszki megállapodásokat azzal, hogy az ellenőrzésük alá tartozó területeken úgynevezett "külső irányítás" alá vonták az ukrán joghatóság alá tartozó vállalatokat, az ukrán hatóságok ellenben igen az önkényesen kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaság gazdasági blokádjával.

Az orosz diplomáciai tárca vezetője szerint a minszki megállapodások tiltják a közlekedési, valamint a szociális és gazdasági blokádot, sőt, éppen hogy az egységes gazdasági, közlekedési és infrastrukturális térség helyreállítását feltételezik, még a politikai rendezést megelőzően. Mint mondta, az ukrán kormány a gazdasági blokáddal nagyon nehéz helyzetbe hozta a szakadár területeket, így azok vezetésének a "külső irányítás" bevetésén kívül aligha maradt más választása.

Az Ukrtelekom közleményben jelentette be, hogy Donyeck megye kijevi ellenőrzés alatt álló területein szünetel a szolgáltatás, miután "fegyveresek" hatoltak be a létesítményeibe.

Olekszandr Zaharcsenko, a lázadók vezetője közölte, hogy a vállalatok állami irányítása alá vétele "terv szerint" halad.

A hét elején Ahmetovnak a szomszédos Luhanszk megyében lévő szénbányáit foglalták le a szakadárok.

Ukrajna az áruforgalom blokádja miatt

nem juthat hozzá egy bizonyos szénfajtához,

amelyet csak a lázadók kezén lévő területen bányásznak, és amely nélkülözhetetlen az ipari termeléshez. Rendkívüli intézkedéseket is kellett hozni a jelentős áramkimaradások veszélyének elhárítására.

A szerdai kormányülésen Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő azt mondta, hogy a blokád "romboló hatással" van az ukrán államra. Közölte, hogy a kormány tervet dolgozott ki a két övezet közötti árucsere helyreállítására, de konkrét részletekre nem tért ki.

Ihor Plotnyickij, az önhatalmúlag kikiáltott "Luhanszki Népköztársaság" vezetője utasítást adott, hogy március 4-ig állítsák át a szakadár terület kereskedelmének irányát Oroszország és más országok felé - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség a szakadárok hírügynökségére hivatkozva.