Kegyelmet kapott egy elítélt volt CIA-ügynök

Vágólapra másolva!
Nem kell börtönbe vonulnia Sabrina de Sousának, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökének, akit egy milánói bíróság távollétében hét év börtönbüntetésre ítélt 2009-ben Abu Omár egyiptomi imám elrablásáért. Sousa amúgy tagadta, hogy részt vett volna az akcióban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai-portugál kettős állampolgár Sousát szerdán szállították volna át Milánóba, ám Sergio Mattarella olasz elnök kedden részleges kegyelmet adott a volt ügynöknek, akinek büntetése ezzel három évre csökkent. Sousa ki is válthatja továbbá a börtönbüntetését, például házi őrizetre.

Az elnöki határozattal az is eldőlt, hogy a jelenleg Portugáliában élő 61 éves nőt nem kell kiadni Olaszországnak,

a milánói ügyészség pedig az így előállt új jogi helyzet alapján szerdán visszavonta a de Sousa elleni vádat, azzal az indoklással, hogy a büntetés "nem végrehajtható".

Sousa volt az egyik első CIA-ügynök, akit külföldön perbe fogtak vélt terroristák elrablásáért. Az imámot 2003-ban rabolták el Milánóban, a CIA és az olasz katonai titkosszolgálat tudomásával.

A hitszónokot végül Egyiptomba szállították, ahol ügyvédei szerint megkínozták.

Az imám elrablásáért 26 amerikai állampolgárt vontak felelősségre, ahogy több olasz hírszerzőt is a műveletben való részvételéért. Mattarella és elődje több esetben is kegyelmet adott az elítélteknek arra hivatkozva, hogy az USA azóta felhagyott a "különleges kiadatás" gyakorlatával.