1,4 millió gyereket fenyeget éhhalál Dél-Szudánban

war Horizontal
South Sudanese refugees collect aid food at a "Refugee Waiting Centre" in Al-Eligat area along the border in Sudan's White Nile state on February 27, 2017. The centre hosts refugees fleeing famine and fighting in South Sudan and later transports them to permanent camps in several areas of Sudan. South Sudan, the world's youngest nation formed after splitting from the north in 2011, has declared famine in parts of Unity State, saying 100,000 people face starvation and another million are on the brink of famine. / AFP PHOTO / ASHRAF SHAZLY
Vágólapra másolva!
Éhínség fenyegeti Dél-Szudánt, ahol kritikussá vált a súlyosan alultáplált gyerekek száma. Az UNICEF-en keresztül Magyarországról is bárki segíthet.
Vágólapra másolva!

A polgárháború és a gazdaság összeomlása miatt Dél-Szudán február végén deklarálta hivatalosan az éhínséget – 2011 óta ez az első eset a világon, hogy ilyesmire sor került annak ellenére, hogy Jemenben, Szomáliában és Nigéria északkeleti részén is figyelmeztettek az éhínség veszélyére – számolt be a BBC.

Élelmiszersegélyt osztanak Forrás: AFP/Ashraf Shazly

A Világélelmezési Program és az ENSZ gyermekvédelmi szervezete szerint 4,9 millió embernek – köztük 1,4 millió gyereknek –, vagyis a dél-szudániak több mint negyven százalékának van sürgősen szüksége élelmiszerre.

Az UNICEF magyarországi szervezetének az Origóhoz is eljuttatott közleménye szerint 2017-re az infláció mértéke elérte a 800 százalékot Dél-Szudánban. A szervezet 2016-ban

184 000 gyereket kezelt alultápláltság miatt,

ez a szám ötven százalékkal magasabb az 2015-ösnél, és 135 százalékkal több a 2014-es adatoknál.

Az UNICEF közreműködésével csak 2017 januárjában 11 500 súlyosan alultáplált gyereket sikerült kezelésben részesíteni, de az ENSZ-nek további forrásokra van szüksége, hogy segíthessen.

Ezért mindenkit arra kérnek, hogy ha teheti,

hívja a 13666-os telefonszámot, és támogassa az UNICEF munkáját 500 forinttal.